Sandra brinner för möten mellan människor

Sandra Jaddid har ända sedan hon var 18 år arbetat med människor inom hemtjänst, personlig assistans, vårdboende och LSS-boende. I hennes nuvarande yrke som stödassistent har hon nytta av sina olika erfarenheter inom vård och lyssnar ofta till sitt hjärta.

Christer, Emir, Sandra, Ramona, Patrik och Catharina på Garnisonens dagliga verksamhet.

− Jag gillar människor. Människor är intressanta, vi har alla olika bakgrund, drömmar, mål och sinnesstämningar från dag till dag, säger Sandra Jaddid, stödassistent på Garnisonens dagliga verksamhet för deltagare med LSS-beslut.

I sitt arbete bygger Sandra den relation, förståelse och trygghet som behövs i arbetet med deltagarna på Garnisonen. Tillsammans med sina kollegor i teamet använder hon sedan sina insikter för att utforma aktiviteter för varje enskild individ som utgår från genomförandeplanen.

− Vi rådfrågar varandra och kommer på olika idéer, det känns väldigt kul och fantastiskt att det är så individanpassat. Olika deltagare jobbar med demontering, legoarbeten från samarbetspartners med bland annat blompinnar och påsar, strimling av papper, bakning, köra ärenden, göra spinkeved och utföra trädgårdsarbete. I pauserna kan deltagarna välja mellan bland annat gymnastik, spela kort, titta på film, maila, läsa eller skrivträning, säger Sandra.

Deltagaren Maximilian klipper gräset.

Dagliga verksamheten Garnisonen har deltagare från tjugoårsåldern till pensionsåldern, något som blir väldigt varierande även för personalen. Det som Sandras hjärta brinner för lite extra är när kommunikationen når fram och hon får ett intresse bekräftat hos en deltagare.

− Vi använder många olika sätt att kommunicera, både bildstöd och tecken för att nå fram och kunna motivera deltagarna på olika sätt. Eftersom jag jobbar så mycket med att motivera andra har jag också lätt att motivera mig själv till olika saker i livet, berättar Sandra.

Förutom att motivera sig själv är Sandra intresserad av att utveckla sig själv för att kunna hjälpa andra i sitt arbete. Hon har flera års erfarenhet från olika vårdboenden, personlig assistans och hemtjänst. Utomlands har hon bland annat arbetat på bageri, något som hon tar med sig i arbetet på daglig verksamhet. När Sandra i vuxen ålder läste sin gymnasieutbildning till barnskötare blev hon nyfiken på att jobba som elevassistent och kom genom den vägen i kontakt med stadens LSS-boenden på Gummarpsvägen, Sporrevägen och Rosenborgsgatan. Sedan april 2022 jobbar hon på dagliga verksamheten på Lilla Garnisonsgatan.

Deltagarna Michel och Kristofer strimlar papper.
Deltagarna Sonny, David och Emil demonterar.

− Jag gillar att leva livet levande, med ärliga känslor. Jag behöver själv vara i balans för att kunna motivera och finnas där för andra, säger Sandra.

Arbetslivet dagtid går fint ihop med hennes familjeliv. Från början är Sandra uppvuxen i Ronneby i Blekinge och numera bor nästan hela hennes släkt i Helsingborg. Sandra upplever Helsingborg som en kraftgivande och harmonisk stad. Hon laddar ofta sina batterier både genom att vara tillsammans med sin familj och att vara vid havet, för att ha energi till arbetslivets utmaningar.

− En av de största utmaningarna är om en deltagare är upprörd eller upprymd och inte med sina ord beskriver varför. Då behöver jag försöka tyda personens tecken, läten, tystnad, glädjetjut, kroppsspråk, bilder, gråt eller andra signaler. Genom det försöker vi ta reda på om reaktionen beror på något som händer nu eller har hänt tidigare, eller är en reaktion inför något som ska hända.

Stödassistent Sandra Jaddid.

Sandra är övertygad om att hon har stor nytta av att ha arbetat i olika länder där hon inte alltid till en början förstått språket. Det har gett henne träning på att tyda kroppsspråk och känna in sinnesstämningar för att kommunicera, förstå och göra sig förstådd i sitt arbete.

− Det har blivit en hel del gestikulerande, speciellt i Spanien och på Zanzibar. Jag har alltid varit intresserad vad olika människor reagerar på och vad olika reaktioner bottnar i, till exempel känslor, minnen, inlärda beteenden, intuition, medvetna val, DNA eller instinkter. Jag väljer att jobba med människor för att jag tycker om känslan av att se det goda i alla jag möter, berättar Sandra.