Servicebostaden gör det möjligt för Michael att bo själv


I Helsingborgs högsta hus, Höjdpunkten, bor 26-årige Michael Jensen. Hans lägenhet är en del av servicebostaden Närlundanätet där personer med funktionsnedsättning ges förutsättningar till att leva ett så självständigt liv som möjligt.

– Personalen ger mig verbalt stöd och peppar mig till att bli bättre på vardagssysslor som att laga mat och handla, säger Michael.

Precis som de flesta andra i 20-årsåldern vill Michael Jensen ha en egen bostad och få rå om sig själv. Med diagnoser som högfungerande autism och depression är det dock svårt för honom att bo helt på egen hand. Hans första egna lägenhet blev därför i en gruppbostad i Laröd.

Gruppbostäder är till för personer med funktionsnedsättning som har ett stort behov av stöd och omvårdnad. Personal finns alltid i närheten och de boende har gemensamma utrymmen där de kan umgås.

I cirka tio månader bodde Michael i gruppbostaden i Laröd, men redan när han flyttade dit kände han att han helst ville bo närmre sina föräldrar och sina dagliga verksamheter inne i Helsingborg.

– Jag ställde mig i kö till en gruppbostad på Elineberg, men så fick jag samtal från min handläggare inom LSS. Hon frågade om jag var intresserad av en plats här på Närlundanätet istället, säger Michael.

Närlundanätet, som är en servicebostad, erbjuder ett mer självständigt boende för hyresgästerna. Det finns fortfarande personal i närheten som ger stöd utifrån behov, men hyresgästerna har inte ett lika omfattande behov av hjälp och deras lägenheter ligger blandade med vanliga bostäder.

– Jag fick komma och titta på Närlundanätet och fick information om boendet. Sedan tackade jag ja, det är ett av de bästa beslut jag tagit! säger Michael.

Han gillar att han får mer egentid i servicebostaden och att han numera kan gå eller ta stadsbuss till sina föräldrar och till sina dagliga verksamheter.

– I början kunde jag inte göra vissa saker. Tack vare det här boendet har jag lärt mig, men jag har fortfarande problem med att orka och vilja ta tag i saker. Personalen ser till att jag kommer upp från sängen på morgonen, de hjälper mig och ser till att jag lagar mat och att jag börjar äta, berättar Michael.

En gång i veckan städar och veckohandlar Michael. Personalen är då med honom och stöttar. Varje lördag arrangeras dessutom gemensamma aktiviteter för servicebostadens hyresgäster.

– Vi kan till exempel gå ut på stan och fika tillsammans, åka iväg till Pannkaksladan eller djurparken.

Michael gillar sin bostad och säger att han är ganska nöjd med livet.

– Jag sitter inte bara hemma, utan går på mina dagliga verksamheter och så har jag mina vänner som jag pratar skit och spelar tv-spel med.

Michael gillar att spela tv-spel och ibland bjuder han hem några av vännerna i servicebostaden så att de kan spela tillsammans.
På vardagar deltar Michael bland annat i SIA Medias dagliga verksamhet. Där arbetar han med grafisk design och mycket mer.