Snart är hon fena på fonder!

Den andra omgången av vårens fondkurs som hålls på den dagliga verksamheten DV Media ska snart börja. Rebecca, som gått kursen en gång tidigare, hoppas på ännu fler bra tips och råd inför att hon ska söka. Får hon extra pengar står en resa till Tyskland högt på listan.

Rebecca sitter vid ett bord
Rebecca väntar på det andra kurstillfället som hålls på DV Media.

Extra pengar från en fond kan vara ett bra tillskott om man inte har ett arbete. Vad man vill söka pengar till varierar, och olika fonder finns för olika ändamål. Det kan vara till en särskild aktivitet, en resa eller en ny möbel.

Många deltagare på daglig verksamhet tyckte att det var en krånglig process att söka fonder och undrade om kommunen kunde ordna en kurs. Då tog stödpedagogen Sofie på DV Media kontakt med Lars inom Fritid och kultur LSS, på vård- och omsorgsförvaltningen. Tillsammans med fondexperter från stadsbiblioteket och Kontaktcenter skapades en helt ny unik kurs.

Nu har kursen hållits i två omgångar, en i vintras och en under våren. Den vänder sig alla över 18 år med LSS-beslut som bor Helsingborg stad.

Under två tillfällen får deltagarna hjälp att ta fram underlag som behövs för att göra en ansökan. Redan vid första tillfället gav kursen resultat, och deltagare fick pengar till bland annat nya glasögon och ett kylskåp.

Ökad förståelse gör det lättare att söka

Rebecca tycker att kursen har gett henne en förståelse för varför de frågar om särskilda papper och viss information i ansökan, sådant som kan kännas privat att lämna ut.

– Jag går på kursen för att lära mig varför de vill veta vad jag har i hyra, varför de vill ha information om Skatteverket. Sedan förstod jag poängen, och då blev det lättare. Det har varit till stor nytta, förklarar Rebecca.

I vinter får hon testa sina nya kunskaper när ansökningsperioden för den resefond hon vill söka från öppnar.

– Jag har börjat få kläm på hur man gör nu. Jag har haft en coach som håller på med fonder och fått coachning för att kunna förstå lite mer, säger Rebecca.

Drömresan går till Berlin och Tropical Islands

När Rebecca inte deltar i den dagliga verksamheten på DV Media tycker hon om att vara med en kompis eller spela teater. Nu på lördag är det premiär för pjäsen Det blåser på månen i Landskrona.

– Jag är inte jätterädd för att göra bort mig så det passar bra med teater, säger Rebecca och ler.

Något hon skulle vilja göra om hon fick extra pengar är att resa. Drömresemålet är till Berlin och en stor temapark med tropiskt tema. Känslan av att vara på en tropisk plats utomlands lockar.

– Resan upptäckte jag genom reklam, det såg så spännande ut! Ett äventyrsställe med vatten och vilda djur. Och så åker man buss dit.

Ett gott tips!

Rebecca vill skicka med ett sista tips till alla som har funderat på att söka från en fond.

– Det finns egentligen massor med fonder man kan söka, och inte bara för en grupp. Det finns för synskadade, för de med kroniska problem och sjukdomar, det finns för alla. Det kanske är svårt att hitta dem men de finns.

– Läs på vad fonderna handlar om och vad som är syftet. Då kan du hitta en som passar just dig, avslutar Rebecca.