Sommarjobbet i hemvården hjälper henne med svenskan

Patimat Abdusalamova är tjejen som vet vad hon vill. 19 år gammal har hon redan målet inställt på att bli läkare, men först ska hon avsluta undersköterskeutbildningen samtidigt som hon vikarierar inom hemvården. Ja och så råkar hon dessutom bara ha bott i Sverige i två år, men har redan lärt sig flytande svenska.

Patimat är uppvuxen i Dagestan i södra Ryssland, men efter att ha slutat skolan valde hon att flytta efter sina föräldrar som sedan en tid är bosatta i Helsingborg.

– Pappa är IT-ingenjör och blev erbjuden jobb i Sverige. Jag avslutade skolan i Ryssland innan jag flyttade hit och min bror gjorde samma sak men på universitetet, berättar Patimat.

Hon har nu bott i Sverige i två år och har inte låtit någon tid förspilla.

– Det var tufft i början. Jag var bara 17 år när jag började studera svenska och de andra var mycket äldre, men när jag började lära mig så kändes det mycket bättre. Det tog ett halvår att läsa alla kurser på SFI och sedan ytterligare ett halvår för grundläggande svenska, säger Patimat.

Samtidigt som hon studerade svenska började hon sommarjobba inom hemvården i Helsingborg.

– Jag sökte jobbet för att förbättra min svenska och eftersom jag vill utbilda mig till läkare tänkte jag att det är bra att prova yrket som vårdbiträde först. Att börja från början.

För att få jobb som vikarie inom hemvården fyllde Patimat i en intresseanmälan och blev kallad till en gruppintervju.

– Den gick bra och jag fick sedan en introduktion till yrket innan jag började sommarjobba på hemvården centrum 3.

Hon är nu inne på sin andra sommar inom hemvården och har även däremellan vikarierat när ordinarie personal har varit sjuka eller lediga.

Patimat gillar att hon får åka hem till och träffa så många människor genom sommarjobbet i hemvården.

Värdefullt att få hjälpa andra

Jobbet innebär att Patimat åker hem till hemvårdskunder och gör olika omsorgsinsatser så som att ge mediciner, hjälpa till med den personliga hygienen eller följa med kunderna ut på promenader.

– Jag hjälper dem med det som de själva inte kan göra. Skulle jag någon gång bli osäker eller behöva hjälp har jag underbara kollegor som alltid ställer upp med råd och stöd, berättar Patimat.

Hon trivs så pass bra att hon nu är i färd att avsluta undersköterskeutbildningen.

– Man får så snälla kommentarer från de man åker hem till. Jag rekommenderar verkligen andra att jobba inom hemvården. Det är så trevligt att träffa nya människor och känna att man gör gott, säger Patimat som dessutom har belönats med priset ”Årets Rookie” på vård- och omsorgsförvaltningens vikariegala.

– Jag fick ett brev om att jag var nominerad och var så stolt när jag på galan fick ta emot priset, berättar Patimat.

Till hösten är hon klar undersköterska och hoppas kunna fortsätta jobba inom äldreomsorgen medan hon fortsätter mot sitt mål att bli läkare. Frågan är bara om hon hinner med någon fritid med allt arbete och plugg.

– Jodå, jag brukar träffa mina kompisar, promenera och träna. Sedan gillar jag att läsa. Just nu håller jag på och läser Dostojevskijs Brott och straff igen, fast den här gången läser jag den på svenska.

Hemvården i Helsingborg är uppdelade i olika områden. Patimat jobbar på centrum 3 som utgår från Närlunda.