Sommarkänslor på Tellusgatans barnboende

Sommaren är äntligen här och även om barnen på Tellusgatans barnboende och korttidsboende tycker om att vara ute i alla väder så är det något speciellt när solen tittar fram, gräset lyser grönt och fåglarna kvittrar. Lediga från skolan njuter barnen av dagar fyllda med aktiviteter som grillning, långa cykelturer och mycket annat skoj.

En tjej som tycker om att delta i de olika aktiviteterna är 15-åriga Emmy Johansson. Hon har tidigare bott på Tellusgatans korttidsboende och bor numera på barnboende som ligger i samma byggnad. Hon började vistas på korttiden när hon var åtta år. Fyra år senare flyttade hon in på barnboendet där det i dagsläget bor totalt fyra barn i åldrarna 9-18 år.

– Inför att någon ska flytta hit har vi mycket kontakt med deras familj och skola. Har de tidigare bott på korttiden försöker vi få deras nya rum att likna det de har haft där, berättar Jennie Lethin som arbetar som stödassistent på Tellusgatans barnboende.

Även om Emmy har flyttat in på barnboendet så har hon fortfarande god kontakt med sin mamma.

– Minst en gång i veckan åker vi hem till hennes mamma och myser och sedan kommer hon hit lite då och då. Vi har ständig kontakt, berättar Johanna Linnell som är Emmys kontaktperson på boendet.

Tellusgatans elcykel är väldigt populär bland barnen.

Djur och natur

Förra året fick boendet en trehjulade elcykel som Emmy gillar att åka ut på utflykter med. Precis intill boendet finns fina slingor att cykla på i både skogspartier och lugna villakvarter.

– Emmy har dessutom som stående aktiviteter att hon varannan fredag åker iväg och simmar och varannan fredag deltar i ridterapi, säger Johanna och berättar att det syntes direkt att Emmy trivs uppe på hästryggen.

– Hon har ridit i ett år och förutom att hon känner hästens trygghet och lugn så övar ridningen upp hennes balans, muskler och koordination.

Oftast börjar ritten med att Emmy får hjälp upp på den lugna fjordhästen Silje och efter lite uppvärmning inne i ridhuset bär det av ut i naturen.

– Hon gillar att rida i skogen, berättar Johanna och Jennie tillägger:

– Och när det går fort!

Varannan vecka åker Emmy iväg till Landskrona för en ridtur på hästen Silje.
Emmy känner sig trygg på hästryggen och vill gärna att det ska gå undan. Stödassistent Johanna följer med henne för att se till så att allt går bra.