Svend lever ett aktivt liv på gruppboendet

Svend Kristiansen tar emot med ett stort leende utanför sitt hem på Utögatans gruppboende i Rydebäck. Här har han sin egen lägenhet med allt han behöver, men också tillgång till personal som kan ge stöd dygnet runt och till grannar att umgås med.

– Jag tycker om mina grannar. Det händer att de knackar på och vill komma in till mig. Hemma hos mig kan vi sitta och mysa och prata eller titta på TV tillsammans, säger Svend som trivs med det sociala livet.

Ute i boendets gemensamma hall visar Svend en tavla med namn och bild på personalen som jobbar. Svend pekar och visar vem som jobbar på dagen, kvällen och natten. Han känner väl till alla och tycker det är bra att kunna se när de jobbar.

Hjälp med struktur i vardagen

Svend tycker om rutiner och att planera sin tid. Som ett hjälpmedel till detta och för att få struktur i vardagen har han en så kallad dygnstavla på väggen i lägenheten. På tavlan kan man enkelt följa vad klockan är och vilken aktivitet det är dags för vid olika tider. Idag har Svend hunnit med sina dagliga morgonrutiner och även varit ute på en cykeltur.

– Varje dag sätter jag upp bilder för vad som ska hända. Det är jag och personalen som går igenom tavlan tillsammans på morgonen, berättar Svend.

En dygnstavla är ett värdefullt hjälpmedel som ger Svend en struktur på dagen.

Ett aktivt liv

Svend har nästan alltid någonting på gång. När han inte ägnar sig år matlagning och städning i hemmet så är han ute på cykelturer, spelar bowling eller umgås med sina vänner inom Fritid och kultur LSS i Helsingborg.

– Varje måndag går jag på bowling. Det är en av veckans höjdpunkter. Då träffar jag mina vänner och vi skojar och tränar bowling ihop. Vi hade avslutning för några veckor sedan och då hade vi lite fest med dans.

En annan återkommande aktivitet är onsdagsträffen på Omtumlaren där Fritid och kultur LSS erbjuder gruppaktiviteter såsom bingo, pyssel, dans och musikquiz. Tillsammans med dem har Svend även varit på flera utflykter.

– Vi har varit i Stockholm och på Liseberg. Ibland åker vi på läger jag är nästan alltid med. Man kan ju inte bara sitta hemma, säger Svend lite rastlöst.

Svend demonstrerar stolt sin karaokemaskin som han fått i julklapp.

Sång och musik

I Svends lägenhet hörs det ofta musik. Är det inte Svend själv som brister ut i sång, så spelas det skivor och ibland tar Svend fram sin alldeles egna karaokemaskin för att riva av dansbandsklassiker som Leende guldbruna ögon eller Inget stoppar oss nu.

– Jag tycker om att sjunga och stå på scen. Jag har varit med på talangjakt flera gånger. En gång sjöng jag Änglahund med Hasse Andersson. Det är en bra låt.

På dygnstavlan senare fram åt kvällen finns det en bild med en TV på. Då blir det mys i TV-soffan och även det kan gå i musikens tecken.

– Allsång på skansen med Sanna Nielsen gillar jag. De spelar så fin musik. Jag har själv varit där med mina kompisar. Vi åkte till Stockholm i en buss. Det var jätteroligt, men det var en ganska lång resa, berättar Svend.

Som sagt, Svend är en aktiv man med ständigt nya upptåg i sikte.

Sång och musik ger extra glädje i livet.
Svend älskar sina cykelturer och är alltid noga med att ha hjälmen på.