Vänskap över gränserna

Hasse Hurtig, 75 och Göran Hållberg, 50 är ett radarpar på Elinebos vårdboende. Hasse är hyresgäst och Göran gör sin LSS-praktik som vaktmästare på boendet. De två umgås gärna, ofta och delar samma humor.

Två män står utomhus. Mannen till vänster har en täckjacka i två färger och huva. Mannen till höger har en mörkblå täckparkas. Båda har glasögon och skrattar.
Göran Hållberg (till vänster) och Hasse Hurtig tillbringar många stunder tillsammans, både ute och inne.

– Vi går ut tillsammans, berättar Göran. Vi tar en promenad, går bort till affären eller tar ett bloss ihop. Det räcker med att jag drar i jackkragen så pinnar Hasse iväg och hämtar sin jacka för då är det dags.

– Ja, så är det. Det är en trygghet att Göran finns här, säger Hasse. Jag får också hjälp av honom när jag ska iväg till sjukhuset på kontroller.

Olika bakgrunder gör deras vänskap rikare

Hasse är född och uppvuxen i Helsingborg och har en lång karriär inom SJ. Först som svetsare men utbildade sig sedan till trafikplanerare. Ett jobb som fört honom ut till flera konsultjobb för andra järnvägsbolag i Europa. För några år sedan flyttade han in på Elinebo.

Göran är också född och uppvuxen i Helsingborg. Med den lättare funktionsnedsättning han har är det svårt att få en vanlig anställning. Han har gick omsorgsutbildning på gymnasiet och har sedan praktiserat både inom omsorg och i djuraffär. Just nu gör han LSS-praktik som vaktmästare på Elinebo.

Två män sitter i en soffa och skrattare. Båda har glasögon. Mannen till vänster är lite rundlagd, har brun skjorta och svart slipover. Mannen till höger har grått hår och en klarblå piketröja.
Hasse Hurtig och Göran Hållberg umgås gärna på Elinebos vårdboende.

Vänskapen tog ny fart

Hasses och Görans vänskap började redan för 20 år sedan då Göran hade praktik i en affär och Hasse ofta kom dit och handlade.

– Hasse kom dit med sin bror och vi började prata, säger Göran.

Men som för det flesta rullar livet på. Göran bytte praktikplats så med tiden bleknade vänskapen bort. Hasse blev så småningom änkeman och 2017 flyttade han in på Elinebo. Göran började sin praktik 2022 och återseendet på 20 år blev överraskande.

– Jag tänkte ”vad i…?!”, då blev jag förvånad, säger Göran. Men det var roligt att träffa på varandra igen.

– Det är suveränt att Göran finns här, säger Hasse. Det gör mig lugnare.

Samtalsämnena varierar men filmer (främst komedier), resor och vardagen är vanligt att de pratar om. Hasse följer också gärna med när Göran gör sina arbetsrundor i huset. Vänskapen lär hålla i sig.