Vikarien som gick från industrin till vårdboendet

Livet har tagit sig några oväntade vändningar för Lars Hillman. Efter gymnasiet började han jobbade på Findus i Bjuv, men när företaget sparade in fick Lars söka sig vidare och hamnade på ett företag i Höganäs. När även det företaget flyttade sin verksamhet beslöt sig Lars för att satsa på något helt annat. Han utbildade sig till undersköterska och vikarierar nu på Borgvalla vårdboende.

Känner du att det skulle vara skönt att satsa på ett nytt yrke, men är rädd för att du är för gammal? Icke! Lars Hillman, 52 år, är exemplet på en av många som varje år väljer att sadla om och börja jobba inom äldreomsorgen – en verksamhet som alltid har plats för duktiga medarbetare.

– 50 år är ingen ålder idag, säger Lars på frågan om det inte var svårt att byta från industribranschen till att vikariera inom äldreomsorgen.

När Lars gick ut gymnasiet hade han inga tankar på att jobba inom vården. Istället sökte han sig till Findus i Bjuv där han arbetade i 15 år tills den dag företaget började säga upp folk.

– Jag gick arbetslös i någon månad och fick sedan jobb i Höganäs på ett företag som gjorde analysinstrument, berättar Lars.

När även det företaget sade upp sina anställda började Lars först arbeta för ett bemanningsföretag men där trivdes han inte så istället sökte han till undersköterskeutbildningen.

– Jag studerade via arbetsförmedlingen och valde inriktning på äldre. Det var längesedan jag studerade så det tog lite tid att komma in i det, men det gick och jag valde att fokusera helt på studierna istället för att samtidigt jobba vid sidan om, säger Lars.

Prisad som årets vikarie

Färdigutbildad sökte Lars jobb inom äldreomsorgen i Helsingborg och fick snabbt sommarvikariat och sedan även timanställning under resten av året.

– Som timanställd kan jag lägga upp mitt schema mer utifrån hur jag själv vill jobba. Om jag vill vara ledig en dag eller en vecka är det inga problem, säger Lars som ändå oftast försöker jobba så mycket som möjligt och sällan har problem med att komma upp i heltid eller strax där under.

Lars är dessutom omtyckt bland kollegorna och de boende. Så pass att han under årets vikariegala fick ta emot pris som årets vikarie.

– Jag blev jätteglad. Jag har aldrig fått pris någon annanstans jag har jobbat. Det var hedrande, men jag ser det som att priset även är till mina kollegor som har hjälpt mig.

Lars siktar nu på att få en tillsvidareanställning och ser ljust på framtiden.

– Inom vården kommer det alltid behövas folk och att jobba på ett vårdboende ger dessutom så mycket tillbaka. Det är så roligt att höra allt de äldre har varit med om.

På ett vårdboende är sysslorna varierande. Den ena dagen städar man en lägenhet, den andra åker man på utflykt med hyresgästerna.