3D-teknik kan hjälpa personer med tugg- och sväljproblem
Sedan juni förra året är vård- och omsorgsförvaltningens MatOmsorg med i det Vinnova-finansierade projektet Framtidens mål. Syftet med projektet är att undersöka hur så kallad 3D-printing kan användas för att tillaga mer anpassad timbalkost till de med tugg- och sväljproblem.
– Redan idag läggs jättemycket energi och kreativitet på den här maten, men vi vill se hur den kan göras ännu bättre och hur tekniken kan utvecklas, säger kostchef Jenny Håkansson.
Projektet leds av forskningsinstitutet Rise och förutom MatOmsorg deltar även bland annat Högskolan Kristianstad, Lunds tekniska högskola, olika livsmedelsproducenter och 3D-printingföretag. Under tre år ska projektgruppen se hur de kan förbättra tillagandet av mat som inte bara ska vara lätt att tugga och svälja utan även se aptitligt ut, vara näringsrik och behåller sin konsistens när den värms upp.
– Det är inte bara gamla personer som har svårt att tugga och svälja utan det kan vara du och jag som drabbas av stroke eller cancer och får problem, säger Jenny Håkansson.
Som en del i projektet har observatörer från Högskolan Kristianstad och från Rise pratat med både personal och kunder på vårdboende om hur dagens lättuggade timbalkost upplevs och vad de tycker skulle kunna förbättras.
– Nästa steg för oss här i Helsingborg blir när det finns något att prova. Vi hoppas kunna ha en 3D-printer på plats i något av våra tillagningskök som vi kan testa, berättar Jenny Håkansson.
Printern fungerar som en avancerad skrivare som förses med små spritsmunstycken som kan ”skriva ut” riktiga maträtter. Med extrem precession hoppas Jenny och projektgruppen att printern ska kunna göra timbalkost som ser ut som de livsmedel de är gjorda av. Exempelvis ska den släta timbalkosten som består av broccoli kunna printas så att den nästan i detalj ser ut som en broccolibukett men som fortfarande är lätt att tugga och svälja.
– Idag tar det tid att 3D-printa mat så det är svårt att använda vid större produktioner, men vi hoppas att det kan ändras i framtiden. Dessutom kan tekniken användas till fina dekorationer och andra precisionsarbeten.