André bytte från elektriker i byggbranschen till undersköterska inom hemvården
För att klara bemanningen inom äldreomsorgen i framtiden krävs att fler väljer vården som yrke. En som gjort precis detta är helsingborgaren André Lindberg. Han bytte en utstakad karriär som elektriker i byggbranschen mot att läsa till undersköterska och ett jobb inom hemvården.
Vården och äldreomsorgen står som bekant inför tuffa utmaningar gällande framtidens personalbehov. Enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) kommer andelen över 80 år att öka med 50 procent de närmaste tio åren. Detta medan den arbetsföra delen av befolkningen endast ökar med fyra procent.
Beräkningar visar att cirka hälften av dagens 12-åringar skulle behöva välja vården som yrke efter gymnasiet om vi ska klara framtidens vårdbehov.
Ett annat sätt att lösa personalbristen är få fler till att byta bransch och utbilda sig till exempelvis undersköterska eller sjuksköterska
Började som köksbiträde på Helsingborgs lasarett
En som gjort just det är 32-årige helsingborgaren André Lindberg. Istället för att fortsätta på den utstakade vägen som elektriker i byggbranschen hamnade han av en tillfällighet som köksbiträde på Helsingborgs lasarett.
När sedan köket på lasarettet stängdes för ombyggnad 2017 blev André och flera av hans kollegor i köket utplacerade på de olika avdelningarna som så kallade servicevärdar.
– Vi hade hand om mat, servering, städning, fylla på saker på avdelningen och utstädning av rummen när patienter åkt hem. Då fick jag på allvar upp ögonen för vården som arbetsplats, berättar André som hamnade på neuro-/strokeavdelningen där han stannade i tre och ett halvt år.
Läste till undersköterska under pandemin
André såg även den kommunala sidan av vården på nära håll när han hjälpte sin farmor som var kund i hemvården.
Något som bidrog till att André bestämde sig för att under pandemin läsa till undersköterska ett år på distans via Hermods.
Första praktiken gjorde han i hemvården på Attendo, och nästa på en medicinsk vårdavdelning på Helsingborgs lasarett. Och han noterade en tydlig skillnad mellan vården på sjukhuset och den i hemvården.
– På sjukhuset är det mycket in och ut med patienter hela tiden. Du hinner inte få samma connection och lära känna personen som när du jobbar inom hemvården.
Efter slutförd utbildning våren 2022 sökte han det jobbet han fortfarande har i dag ett och ett halvt år senare. Men André har inte stannat där utan har fortsatt att utvecklas och axla mer och mer ansvar. För utöver det dagliga jobbet ute hos sina kunder är André även utbildad handledare, måltidsombud samt även dokumentationsombud.
När vi träffar honom är arbetsdagen precis slut och han sitter och skriver överlämningar och gör uppföljningar i Lifecare och Procapita till kvälls- respektive HSL-personalen.
– Dokumentationen och överlämningarna är jätteviktiga i vårt arbete för att kunna uppmärksamma försämringar hos våra kunder och patienter, konstaterar han.
Känner verkligen att han har hittat rätt
– André är precis den typen av medarbetare vi vill ha och behöver i hemvården. Han är stabil, trygg, noggrann och mycket omtyckt av våra kunder, säger Alexandra Lindström, enhetschef för Hemvården Centrum 4 och den som anställde honom.
Och själv tycker André att han verkligen har hamnat rätt.
Han går också fortfarande till den 97-årige man som var Andrés allra första kundbesök. Han minns fortfarande hur han lite nervöst satte nyckeln i låset första dagen på nya jobbet.
– I dag känner jag verkligen att elektriker inte hade varit det rätta jobbet för mig.
Han har också en tydlig uppmaning till alla unga killar och tjejer som kanske inte riktigt vet exakt vad de vill bli när det är dags att välja till gymnasiet:
– Var inte rädda för vården som arbetsplats – det är sååå mycket mer än hjälpa kunderna på toaletten!