Anhöriga delar tankar om livet, på café

Igår besökte vi anhörigcaféet i Helsingborg där besökarna delar allt från film-tips till de allra tyngsta och svåraste ämnena. Många av besökarna har utvecklats och blivit starkare i sin roll som anhörig sedan första gången de besökte caféet.

En grupp människor fikar och tittar in i kameran.
Några av anhörigcaféets besökare, tillsammans med utvecklare Jennie Scotte och anhörigstrateg Ida Brandt.

Varje måndag eftermiddag är det café för anhöriga på Planteringsvägen 36 i Helsingborg. Igår samlades Monica, Ingrid, Sara, Ulla, Gunilla och Ted för att få en paus från att stötta någon de står nära och dela tillvaron med andra som förstår. Alla verkar känna varandra väl.

– Det är här på caféet vi har lärt känna varandra, berättar Ted.

Några besökare har varit med sedan caféet startade i maj förra året och några besökare är nya. Alla har gemensamt att de lever med någon som de hjälper och stöttar, till exempel en livspartner eller ett syskon. En besökare har nyligen förlorat sin partner och har blandade känslor mellan sorg och lättnad efter flera år som anhörig.

Känner igen sig när någon annan delar sitt vardagsliv

– Det finaste med den här gruppen är att när någon berättar något så känner vi andra igen oss själva. Då bildas en gemenskap, säger Ingrid.

En reflektion i gruppen är att det finns få som fullt ut kan förstå hur det verkligen är att vårda någon och att det är skönt att kunna dela det med andra i samma situation.

– Vad vi än pratar om så förstår vi varandra, känslorna är desamma även om vi har olika situationer, berättar en av besökarna.

– Jag upplever att gruppen har lärt känna varandra väldigt väl och delar allt från film-tips till de allra tyngsta, svåraste ämnena, säger Ida Brandt, anhörigstrateg på vård- och omsorgsförvaltningen.

– Jag var hos doktorn som sa att jag hade alldeles för högt blodtryck och var sönderstressad, att jag behövde ta det på allvar nu direkt och börja sätta mig själv först, berättar en besökare.

Ett viktigt steg att ta tid för sig själv

– Kanske är vi människor mer empatiska när vi går igenom något svårt. Vi följer varandras resa och är som en liten familj, säger Ulla.

– För min del är det en trygghet att komma hit, säger Ted.

– Det kan vara svårt att dela min situation med min familj och släkt. Jag har inte velat berätta för mina nära och kära om hur jag mår, men sedan jag kom hit till caféet har jag börjat kunna göra det, säger Monica.

Under perioden som caféet har haft öppet är det flera av de anhöriga som har börjat öppna upp om sömnbrist och känslor, blivit peppade att söka och ta emot hjälp och börjat hitta vägen tillbaka till sig själv.

– När jag säger att jag inte orkar mer vet alla här vad det betyder, säger Monica.

– Vi är bra på att komma med tips och råd till varandra om hur vi ska hantera livet, säger Ted.

– Jag känner mig lyssnad på och det känns som en lättnad att bara få berätta om en del av hur vi alla har det och att inte känna mig ensam i situationen, säger Sara.

– Ofta är det steget att ta sig tid för sig själv som kan vara svårt, säger Jennie Scotte, utvecklare.

– Ja, många tar sig inte tid till avlastning för de är så övertygade om att de ska klara allt själv, att de ska ta hand om sin livspartner oavsett hur mycket energi och kraft som går åt, säger Monica.

– Bara en så enkel sak som att få fika tillsammans en stund betyder väldigt mycket, säger Gunilla.

Caféverksamheten på Planteringsvägen startade upp i maj förra året av vård- och omsorgsförvaltningens anhörigstrateg Ida Brandt och anhörigsamordnare Sandra Broström.

Stöttar du någon som står dig nära? Läs mer på vår webb om anhörigstöd