Arbetskort med sekretessbelagda uppgifter tappades bort
Ett utskrivet arbetskort med sekretessbelagda uppgifter tappades bort av personal och hittades först dagen efter. Eftersom det finns en risk att sekretessbelagda uppgifter kommit obehöriga till del anmäler vård- och omsorgsförvaltningen det inträffade till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) enligt lex Sarah.
Anmälan gäller ett fall då en personal inom hemvården tappat bort ett utskrivet arbetskort med sekretessbelagd information som namn, adress, telefonnummer och beskrivning av omvårdsinsatser för 16 kunder. Arbetskortet tappades bort i trappuppgången på en adress där en kund bor och hittades dagen efter av en annan personal. Eftersom det finns risk för allvarlig kränkning av kundernas integritet om uppgifterna kommit obehöriga till del anmäls händelsen till IVO.
– Det är givetvis olyckligt att arbetskortet tappats bort. Uppgifter om våra kunder får inte spridas till obehöriga, och det är vi väldigt tydliga med. Vi arbetar löpande med att utbilda och informera personalen om sekretess och tystnadsplikt inom våra verksamheter. De berörda kunderna har kontaktats och blivit informerade om händelsen, säger Eric Semb, verksamhetschef för hemvården.
Efter händelsen har en inventering för att se vilka tekniska förutsättningar för att endast ha arbetskort digitalt till all personal, även vikarier, påbörjats. Utifrån denna inventering kommer en åtgärdsplan att tas fram. Sedan tidigare har det gjorts en kartläggning av användandet av fysiska arbetskort och tagits fram lokala rutiner för att minimera användandet av dessa. På vård- och omsorgsförvaltningen pågår också ett löpande arbete med kunskapsspridning gällande sekretess, GDPR och informationssäkerhet.
Lex Sarah
Lex Sarah är det vardagliga namnet på bestämmelser som finns i socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) som innebär att medarbetare inom omsorgen har en skyldighet att rapportera missförhållanden eller påtaglig risk för missförhållanden inom alla verksamheter som arbetar utifrån socialtjänstlagen (till exempel äldreomsorg och omsorg för personer med funktionsnedsättning). Efter internutredning beslutas om en anmälan enligt lex Sarah ska göras till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
IVO:s ansvar
IVO ska ta del av huvudmannens utredning och slutsatser beträffande händelseförlopp, möjliga orsaker och åtgärdsbehov. Om huvudmannens slutsatser framstår som rimliga och det inte finns några särskilda omständigheter avslutar IVO ärendet. Om lex Sarah-utredningen inte uppfyller lagens krav eller om det framkommer andra allvarliga brister öppnar IVO ett initiativärende.