Berit leder och fördelar arbetet i köket


Som barn hjälpte hon ofta till hemma i köket och intresset för mat kom därmed naturligt. Idag rör sig Berit Andersen vant bland 300-litersgrytorna i köket på Kungshult som är vård- och omsorgsförvaltningens största tillagningskök. Här är hon köksansvarig och ser till så att 1 300 portioner mat lagas varje dag året runt.

Berit är uppvuxen i en stor familj med fem syskon på Vapnö utanför Halmstad.

– Mamma och pappa lagade mycket mat hemma och jag hjälpte gärna till med matlagningen. Jag tyckte det var roligt så länge jag slapp att diska, berättar Berit.

Trots detta var vägen till köket inte helt självklar. Inför gymnasievalet tog hon fasta på att hon ville jobba praktiskt och sökte till restaurangskolan. Efter examen jobbade hon bland annat på en militärrestaurang på F14 i Halmstad.

– Jag minns att jag ville bli som vår husmor där. På den tiden hette det så, det är ungefär som köksansvarig idag. För att förverkliga den drömmen började jag kost- och näringsekonomiska linjen vid Göteborgs universitet, säger Berit.

Efter utbildningen följde en rad olika arbeten, bland annat inom Berns personalrestauranger på Regeringskansliet i Stockholm.

– Jag har lagat mat till ett par statsministrar, både Thorbjörn Fälldin och Olof Palme, berättar hon.

Efter några år med egen fiskaffär och därefter en personalrestaurang flyttade hon tillbaka till västkusten och landade till slut i Varberg.

Vägen till Helsingborg

En sommarkväll satt Berit på stranden i Varberg och blickade ut över havet. Hon hade nyss badat och åt kvällsmat medan hon bläddrade i några tidningar. Det var då hon fick syn på annonsen som skulle ta henne till Helsingborg.

– En kvinna annonserade om lägenhetsbyte mellan Varberg och Helsingborg. Trots att jag inte kände någon i Helsingborg svarade jag ändå på annonsen eftersom jag alltid velat bo här. Det är nu 10 år sedan och jag bor kvar i samma lägenhet. Efter några extrajobb började jag så småningom på ett företag som gjorde sillinläggningar, kalla såser och liknande som sedan såldes från en fiskbil. Detta är än idag något av min specialitet, berättar Berit.

Drygt tre år senare fick hon anställning i köket på Kungshult.

– Jag började som dietkokerska men i samma veva slutade han som var köksansvarig. Jag sökte och fick jobbet och mina arbetsuppgifter innebär i stort att leda och fördela arbetet mellan kockarna och måltidsbiträdena i köket. Arbetet innebär också mycket administrativt jobb med att planera för matsedlar och beställa råvaror i rätt mängd från rätt leverantör, samt se till att det finns rätt bemanning. Jag har ett roligt arbete och trivs bra. Helsingborg är en generös kommun och jag kan varmt rekommendera andra att arbeta här.

Mat lagad från grunden

En arbetsdag börjar med att gemensamt tömma vagnarna från kvällsmaten på disk. Därefter sker en febril aktivitet för att laga nästa omgång med måltider samt allt annat som hör till arbetsuppgifterna i ett storkök. De första vagnarna med måltider skickas iväg så att maten kommer fram lagom till lunch. Efter diverse sysslor i köket är det dags att påbörja kvällsmaten.

– Vi ligger alltid steget före och förbereder maten så mycket som möjligt innan beroende på vad vi ska laga. Det är en utmaning för oss att hitta produktionssätt som gör att maten tillagas så sent som möjligt. Att den stekta fisken ska behålla fräschheten så länge som möjligt och att fläsket är knaprigt när kunden sätter tänderna i det, säger hon.

Förutom den vanliga maten lagar köket olika specialkoster, till exempel timbalkost och vegetarisk kost så att alla ska få god mat som passar deras behov. Den största delen av maten lagas från grunden och ekologiska och kravmärkta råvaror används så långt det är möjligt.

– Det är viktigt att ta hänsyn till att våra kunder ofta sitter och väntar på maten. Vi gör allt vi kan för att måltidsupplevelsen ska vara en så positiv stund som möjligt. Jag vill att alla ska vara nöjda och tycka att det är gott, säger Berit.

– Jag vet att vi har gjort ett bra jobb när vi får en lapp tillbaka på kantinerna. Det kan vara en handskriven lapp från personalen som berättar att de boende åt upp all mat. Det betyder mycket för oss och då vet jag att vi har lyckats, berättar hon.

Äter gärna tapas och husmanskost

När Berit är ledig tycker hon om att resa och då står inte helt oväntat maten i centrum.

– Spanien är ett av mina favoritresmål. Där dricker jag cava och äter ljuvlig tapas, berättar hon och ler.

I sitt eget kök lagar hon helst svensk husmanskost, men tycker också om att prova nya rätter.

– Jag fångar upp mycket inspiration på stan genom att besöka olika matställen. Jag tycker också om att bläddra i olika mattidningar för att få nya idéer. Tv-kockarna är jag däremot inte så förtjust i, de är alldeles för omständliga! avslutar Berit.

Här tillagar kökspersonalen cirka 800 portioner lunch och 700 portioner kvällsmat varje dag.
Berit visar hur köket förbereder dansk fläskstek i ugnen.
Avbryt
Du behöver logga in för att kunna lämna en kommentar.