Cykelturer för alla ska råda bot på ofrivillig ensamhet


Att med frihetskänsla få sväva fram på en cykel är inte är alla förunnat. Det vill nu Röda Korset i Helsingborg råda bot på genom att erbjuda cykelturer som är till för alla. Samtidigt är detta en satsning för att nå ut till ofrivilligt ensamma seniorer.

Idén bakom dessa cykelturer kommer ursprungligen från dansken Ole Kassow som startade konceptet ”Cykling utan ålder” 2012. Han uppfann då en el-cykel med plats för två passagerare framtill och en cyklande pilot bakom styret. Med denna farkost kunde han erbjuda cykelturer för äldre och personer med funktionshinder som annars aldrig skulle få uppleva det härliga med att färdas på cykel.

Konceptet har sedan dess fått spridning runt om i hela världen och finns nu även i Helsingborg. Med hjälp av ett bidrag från vård- och omsorgsförvaltningen som öronmärkts för att stävja ofrivillig ensamhet bland äldre, kunde Röda Korset Helsingborgskretsen köpa in en cykel som nu ska börja rulla i staden.

– Vi utbildar våra volontärer till cykelpiloter som ska kunna bokas när någon vill ut på en tur, säger Mikael Sellergren, vice ordförande i Röda Korset Helsingborgskretsen.

Satsning för att motverka ofrivillig ensamhet

Verksamheten vänder sig till stadens vårdboenden, dagverksamheter och till äldre i eget boende. Mikael Sellergren hoppas nå ut till människor som av olika anledningar inte kommer ut så ofta. Ofrivillig ensamhet är ett område som staden satsar resurser på. Lena Östholm-Munkberg, ledamot i vård- och omsorgsnämnden, menar att det är en viktig hälsofråga.

– Vi människor behöver varandra för att må bra. Det gäller speciellt äldre som tyvärr lätt blir isolerade. Kan man då komma ut så här på en cykeltur så vinner man både social gemenskap och kan få nya bekanta. Det är också ett bra sätt att komma ut i friska luften och kanske återuppleva platser som man inte besökt på länge, säger Lena Östholm-Munkberg.

Två herrar som precis varit ute på en cykeltur är Lars Åberg och Ove Hartman. De är både glada och entusiastiska efter att ha fått lite vind i ansiktet.

– Det var en härlig cykeltur. Det gick alldeles lagom fort, mjukt och smidigt, säger Lars Åberg.

Han tror att det här kan bli en populär aktivitet bland stadens äldre och intresset har visat sig vara stort när man presenterat idén ute på stadens vårdboenden. Speciellt med tanke på att många inte själva längre kan sätta sig på en cykel.

– Jag cyklar inte längre på grund av sjukdom så det var roligt det här, säger Ove Hartman.

Under hösten kommer Röda Korset starta igång ett bokningssystem där man välkomnar både nya volontärer och passagerare som vill ut och cykla. Den som är intresserad kan skicka ett meddelande till adressen cykel.helsingborg@redcross.se.

Klicka här för att se ett videoklipp om projektet ”Cykla utan ålder”.

Mikael Sellergren och Ulf Sellergren från Röda Korset visade stolt upp den nya cykeln för vård- och omsorgsnämndens Lena Östholm-Munkberg.

Vård- och omsorgsförvaltningens HR-chef Ola Falck passade på att åka en sväng tillsammans med volontärpilot Ulf Sellergren och Katarina Falck från Röda Korset.

Ulf Sellergren rattar el-cykeln Ebba som smidigt tar sig fram på grönskande cykelstigar med Lars Åberg och Ove Hartman i passagerarsätet. Namnet på cykeln kommer från Ebba Laurin som var ordförande i Röda Korset Helsingborgskretsen under andra världskriget.