”Det ideella har alltid gett mycket tillbaka”

Inga Lundgren, nyss fyllda 90-år, har varit volontär på träffpunkten i Påarp sedan starten för 25 år sedan. Det ideella engagemanget har löpt som en röd tråd genom hennes liv sedan 70-talet. Och det ger mycket tillbaka tycker Inga.   

Äldre kvinna med vitt hår, står framför ett bord och ler.

Inga Lundgren på träffpunkten i Påarp där hon är volontär.   

– Jag var nybliven pensionär på den tiden när träffpunkten startade 1998. Jag bodde nära och har alltid varit med i någon förening så det passade bra att gå med här, säger Inga och blickar bort mot sitt hus som ligger strax intill. 

– Där har jag bott sedan jag flyttade hit med min man för 36 år sedan. Jag trivs bra och det är nära träffpunkten. Men trädgårdsarbetet har blivit lite utmanande med åren, säger Inga och skrattar.

Från lantbruksliv i Frillestad till villan i Påarp  

Innan Inga och hennes man slog sig ned i Påarp hade de lantbruk på en gård i Frillestad sedan 1955, med 20 kor och odling av sockerbetor. Utöver arbetet på gården så var Inga lantbrevbärare och delade ut post på landsbygden.  

–  Jag har alltid tyckt om att ge service till andra. Det jobbade jag med tills jag blev pensionär när jag var 60 år, berättar Inga och fortsätter.    

–  När min man blev sjuk så sålde vi gården och flyttade hit. Och här har vi trivts bra tillsammans fram tills att han gick bort 2016.   

– I Ängelholm bor min dotter. Och jag har också nära till barnbarn och barnbarnsbarn. Numera är vi fem generationer och den yngsta är tre år. Det är häftigt, säger Inga.  

Tidigt intresse för föreningslivet 

Intresset för föreningslivet och att engagera sig har löpt som en röd tråd genom Ingas liv så länge hon kan minnas.  

– Det var på 70-talet som jag blev kyrkokassör, och sedan har det rullat på. I kyrkan var jag också med i lekmannakören, sedan var det i byaföreningen som inte längre finns kvar och så pensionärsföreningen.  

– Jag har fått mycket igen av det. Som brevbärare har man alltid varit serviceinriktad, och service-känslan finns kvar, att man ska hjälpa folk, säger Inga.  

Matlagning, qigong och bingo 

Under årens lopp har det blivit många olika aktiviteter som Inga har hållit i. Just nu är det matlagning, qigong-pass och bingo.  

– Jag lagar bara husmanskost. Favoriterna är Kalops och köttfärslimpa på fläskfärs. Det tycker de bäst om.   

Det krävs föranmälan till den populära aktiviteten som har plats till 30 stycken matgäster åt gången. Och är det fullt finns en reservlista, om någon lämnar återbud.  

– Det är roligt att laga mat och se att de är nöjda, men nu har ju matmor blivit lite till åren säger Inga och ler. 

– Så det kommer att bli catering framöver med start nu i januari. 

Qigong- pass har hon en gång i veckan och har haft det sedan starten för 25 år sedan. Sedan är hon ropare på Bingo. 

– Då blir de glada när de vinner på bingon. De blir ju sura när de inte vinner, men då brukar jag säga, ni vinner säkert nästa gång. 

Överraskad på 90-årsdagen 

Äldre kvinna sitter framför ett bord med inslagna presenter och blommor

– När jag fyllde 90 år blev jag överraskad på träffpunkten med tårta, vetebröd och tre sorters småbröd, säger Inga.  

– Jag trodde aldrig att det skulle komma så många som det gjorde. Många av dem har varit här och ätit mat ofta.    

Många fina minnen 

Inga plockar fram och visar i flera fotoalbum och berättar om aktiviteter på träffpunkten som blivit fångade på bild. Här finns sillafrukostar, julluncher, knutsfika, musikuppträdande, kulturarrangemang med historieföreläsningar, klädvisning, bingo, canasta och mycket mer.  

– Det har blivit mycket som vi hunnit med genom åren och det är fint att det finns sparat här, annars glömmer man lätt, säger Inga.    

– Jag minns när vi fick lära oss att laga vegetarisk mat, den där rätten med rödbetor, borsjtj. Det var roligt, säger Inga.   

Välkommen att besöka stadens träffpunkter! 

Runtom i Helsingborgs stad finns träffpunkter som du som senior är varmt välkommen att besöka, oavsett var du bor. Här får du möjlighet att träffa andra människor, ta en fika och delta i aktiviteter. 

Läs mer om våra träffpunkter och alla aktiviteter som vi erbjuder på vår webb.