”Det ligger i min själ att hjälpa andra”
En kvinna med nära till skratt och ett hjälpsamt hjärta, det är Zainab Al-Shehbaz, undersköterska på hemvårdsområde syd 3. Under arbetspassen i Mörarp och Påarp skämtar hon ofta med hemvårdskunderna så att de får sig ett skratt. Att sprida glädje och ha roligt är viktigt i hennes jobb.
— När jag kommer ut till vårdtagarna så blir jag lite clown, och de tycker om det, säger Zainab och skrattar. Även om vi bara är där en kort stund så är det viktigt för dem att vi är glada när vi kommer och ska göra vårt jobb.
— Vi bygger relationer med våra kunder och det är jättehärligt! Jag ser verkligen att de känner trygga med mig när jag kommer, säger Zainab. Om jag är borta några dagar så frågar de mina kollegor när jag kommer tillbaka. Sånt är roligt att höra. Jag vill vara positiv och skratta, jag gillar att sprida glädje även om jag har en dålig dag. Det underlättar för alla. Klart att jag också kan bli arg och ledsen men det vänder jag snabbt.
Född i Irak, uppväxt i Sverige
Zainab kom till Sverige från Irak 1997 som tolvåring. Efter grundskolan läste hon till undersköterska på gymnasiet. Ett val som var självklart.
—Även om jag är uppväxt under ett krig så har jag alltid hjälpt andra, jag tycker det gör gott i hjärtat, säger Zainab. Min barndomsdröm var att bli läkare och hjälpa människor. Det ligger i min själ att hjälpa andra, även de jag inte känner. Jag ser det som så; att det jag gör, det får jag tillbaka.
Trivs med jobbet och kollegorna
Under sina 16 år inom vården har hon jobbat både på vårdboende och inom hemvården. Sedan något år har hon en fast anställning på hemvårdsområde syd 3. Enheten har de senaste åren jobbat mycket med att hitta bättre arbetssätt för både medarbetare och kunder.
— Senaste året har det blivit jättebra! Vi har fått ett schema med fasta områden och även delat upp oss i fyra grupper. Jag har en ”tvilling” som jobbar när jag är ledig och det är jättebra för våra kunder som då får träffa samma personer, säger Zainab. Huvudsaken är att de har det bra, vi är här för dem ju.
— Jag trivs toppen på jobbet! Jag är glad när jag kommer hit. Visst, vi har ett stressigt jobb men varje dag är olika. Det händer saker som man behöver hantera men man kommer inte långt med stress. Det är bättre att jobba lugnt, ta det lugnt, göra så gott man kan och ställa upp på sina kollegor. Eftersom jag har alla delegeringar kan koordinatorerna flytta runt mig inom områdena ibland men det funkar fint för mig.
Vill vidareutbilda sig till sjuksköterska
Och kärleken till jobbet lever vidare. Idag drömmer hon om att få läsa vidare till sjuksköterska. Eftersom hon får göra det mesta i och med att hon har alla delegeringar finns det ett sug efter att ta nästa steg. Men vardagen med heltidsjobb och att vara ensamstående gör det knepigt att hitta tiden.
— Jag är glad över att jag blev undersköterska och är stolt över mitt jobb. Men jag vill komplettera mina betyg och så småningom läsa till sjuksköterska. Jag ska börja med att läsa engelska på Komvux en kväll i veckan till våren. Så det kommer att ta tid men då får det göra det.
”Du måste vara stark”
Ett jobb inom vård och omsorg betyder att du möter människor i olika situationer. Situationer som kan bli både psykiskt och fysiskt jobbigt att hantera när jobbet är slut för dagen.
— När man jobbar inom vården måste man vara stark och mänsklig, säger Zainab. Att jobba med människor är inte lätt! Man måste ha tålamod, ha respekt för att man kommer hem till någon, ta ansvar och ge den hjälp de behöver. Ett bra och omtänksamt hjärta behövs också, vi jobbar med sjuka människor.
— Men jobbet passar mig, jag har ett stort tålamod och gör så gott jag kan. Saker som händer försöker jag lösa själv innan jag tar hjälp. De kunder jag träffar pratar jag med och bygger en relation med, de blir som en andra familj. Även om de har ont och tycker det är jobbigt så måste jag vara positiv och peppa.
Utvecklingen utmanar
Under åren har jobbet ändrats en hel del. Förut gjordes mycket på papper som satt i pärmar. Nu är det mesta digitalt. Något som Zainab uppskattar.
— Jag gillar när det kommer nya grejer! Nya tekniska lösningar gör att jobbet blir lättare, säger Zainab. GPS gör att vi kommer fram snabbare, digital signering i stället för på papper, och arbetskorten i mobilen gör det enklare för oss allihop. Det kan vara knepigt när allt är nytt men efter ett tag kommer man in i det nya arbetssättet.
Det sker också utveckling inom den medicinska delen. Här kommer enheten att testa ett nytt sätt att hålla kompetensen uppe.
— Om vi får tid över på en arbetsplatsträff så ska vi använda tiden till att öva. Det kan vara hur man gör en bra linda, tar blodtryck och annat. Vissa saker gör vi ofta och dessa kan vi men saker vi gör sällan kan det vara bra att träna på.
— Jag hade gärna önskat att kommunen kunde erbjuda ännu mer kompetensutveckling. Till exempel såromläggningar, diabetesvård och andra praktiska moment. Och att vi får utveckla oss samtidigt som vi jobbar.
Bra med skyddad yrkestitel
En stor skillnad mellan de som utbildades till undersköterska på 90-talet jämfört med de som utbildas idag är den skyddade yrkestiteln. Utbildningen har blivit bredare men också mer specialiserad. Nu ingår även funktionshinderområdet och inte bara äldrevård.
— Det är jättebra att man måste ha licens, vi jobbar ju med människor! Att du måste vara utbildad för att få jobb som undersköterska är jätteviktigt. Dessutom får våra nyanställda gå bredvid i två veckor, jag fick en dag när jag började så det är lite fusk, säger Zainab och skrattar. De får en större chans att lära sig innan de får ta eget ansvar och det är bra!
— Om du vill jobba inom vården måste du vara mänsklig och sätta den du tar hand om främst, säger Zainab. Sen får du inte ge upp även om vissa dagar är dåliga. Det är ett tufft jobb men du kommer att må bra när du hjälper och gör något bra för en annan människa.