En god måltid för seniorer


På Lundhagens vårdboende är förberedelserna inför dagens lunchservering i full gång. Doften av wallenbergare sprider sig i husets matsal. Här samlas både hyresgäster och övriga seniorer som har kommit hit för att inta en god måltid tillsammans med andra. 

Vårdboendena Lundhagen och Dunkerska huset erbjuder seniorer att äta lunch i matsalen, oavsett om personen har hemvård eller inte. Tanken är att ge seniorer en ökad möjlighet till social samvaro och att erbjuda en måltidsupplevelse i gemenskap med andra. Idag är Lundhagens matsal nästintill fullsatt.

– Det är roligt att så många har anmält sig till dagens lunch. De som äter här kan välja mellan dagens rätt, alternativ rätt och vegetarisk rätt. Vi försöker att laga maten från grunden i så hög utsträckning som möjligt. I priset på 70 kronor ingår varmrätt, efterrätt, tillbehör och dryck. Om någon har behov av specialkost så ordnar vi det, berättar Zandra Mattsson som arbetar som köksansvarig på MatOmsorg Lundhagens kök.

Vid ett av borden sitter några damer och samtalar. En av dem är Valborg Johansson.

– Jag lagar min egen mat hemma och klarar mig själv, men ville prova att komma hit och äta lunch. Jag fyller 93 år i sommar och passar på så länge jag själv kan ta mig hit med min rollator.  Jag besöker träffpunkten varje vecka. När jag fyllde 90 slutade jag med qigong, det ångrar jag ibland eftersom jag hade varit med från starten, berättar hon.

En del av träffpunkten

Lunchserveringen är en del av träffpunkt Café Lundhagen. Lisa Fredriksson arbetar på träffpunkten och är den som bland annat tar emot lunchbokningar, hjälper till att duka och tar hand om gästerna.

– De flesta som kommer och äter lunch här besöker träffpunkten vid andra tillfällen också. Vi sprider informationen så gott vi kan om möjligheten att komma hit och äta. Hur många som anmäler sig varierar och beror till stor del på vilken mat som serveras, säger hon.

Maten serveras i en matsal där även hyresgäster från vårdboendet är välkomna att äta.

– I dagsläget är det sju boende som kommer hit och äter varje dag. Varje avdelning har sin egen matsal, men de kommer hit för att få miljöombyte. De trivs bra och tycker om att sitta här, det är ju som på en restaurang, säger Lisa.

Gemenskap med andra

Runt borden avlöser samtalen och skratten varandra. Utöver en vällagad lunch kan de som kommer hit ta del av gemenskapen med övriga lunchbesökare. Ann-Christin Persson sitter och väntar på att de andra i hennes sällskap ska komma.

– Det är skönt att slippa laga mat hemma ibland. Jag tycker det är bra att vi har möjlighet att äta lunch här och att det finns mer än en rätt att välja på. Idag har jag valt alternativrätten som är spagetti och köttfärssås. Även om jag har en bit att köra hit så gör jag gärna det. Jag har jobbat i caféet tidigare med att baka och här är trivsamt, säger hon.

På flera håll i matsalen hörs kommentarer som ”jättegott”, ”det smakade bra” och ”väldigt gott.”

En som också är nöjd är Valborg.

– Jag är här för första gången idag, men absolut inte sista! Det var väldigt gott, säger hon nöjt.

Här kan du läsa mer om lunchserveringen och se aktuella matsedlar.

Idag har Ann-Christin Persson valt alternativrätten som är spagetti och köttfärssås.

Dagens rätt är wallenbergare med skirat smör, ett luftigt och gräddigt mos, rårörda lingon och ärtor.

Valborg Johansson bor hemma och är här för första gången idag.

Lisa Fredriksson hjälper till att servera de lunchgäster som önskar det.

Zandra Mattsson dukar fram dagens rätt.

Till dagens lunch ingår varmrätt, dryck, tillbehör och efterrätt. Idag serverades en len chokladmousse med apelsinsmak efter maten.