En inspirerande person som vill göra skillnad

Helsingborgs stad har devisen ”Du vill något. Det vill vi med!” när vi rekryterar. Någon som verkligen vill något med sitt jobb är Negar Sohrabi Åström, verksamhetscontroller på förvaltningens avdelning för kvalitet och utveckling. Genom att hela tiden hålla blicken lite högre upp kopplar hon ihop siffror och statistik med verksamheterna och deras behov.

– För mig handlar kvalitet och utveckling om att jobba smartare. Utifrån det vi vet nu kommer invånarnas behov att vara så mycket större än våra resurser och självklart vill jag vara med på den resan, säger Negar. Att jobba smartare med kvalitet är en av de bästa investeringarna vi kan göra för det ger så mycket tillbaka.

Med en examen till civilekonom vid Handels i Göteborg började hennes karriär med bankarbete några år. Men ganska snart insåg hon att hon ville göra något mer meningsfullt, göra skillnad, få saker att hända och utvecklas. Negar sökte sig då till Västra Götalandsregionen och blev ekonomicontroller på hälso- och sjukvårdskansliet för att efter ett par år gå över till att bli regionutvecklare inom tandvården.

– När jag var controller jobbade jag med siffor. Siffror är mer konstaterande; så här är det. Men för att förstå statistiken behöver man känna till verksamheterna. Analyserna behöver göras ute i verksamheten för vi kan inte göra det själva, säger Negar. För mig blev det en naturlig förflyttning att gå från bara siffror till verksamhetsnära utveckling. Var för sig ger de inte hela bilden utan de hänger ihop.

När första barnet föddes sökte sig familjen till Skåne och hamnade i Glumslöv. Negar fick jobb som verksamhetscontroller på vård- och omsorgsförvaltningen och finns numera på avdelningen på kvalitet och utveckling.

– Nu jobbar jag mest med förvaltningens systematiska kvalitetsarbete. Det vill säga bland annat kvalitetsuppföljningar, egenkontroller, rapporter till nämnden, intern kontroll, sammanställningar av både nationella undersökningar vi medverkar i men också interna, med mera. Det är jätteroligt men också en stor utmaning att samla all information och statistik så att det blir underlag som är till nytta för verksamheternas framtida utvecklingsarbeten, säger Negar. Vi behöver kunna visa, med hjälp av både kvalitativ och kvantitativ statistik, vad vi faktiskt lyckas med men också visa på det vi behöver jobba vidare med.

När konceptet med H22 kom blev det ytterligare ett sätt för Negar att jobba med utveckling och stilla sin nyfikenhet.

– Jag är otroligt nyfiken och har ett stort behov av att få helheten för att hitta samband. Så att jobba med innovation är jättehäftigt! Jag ser också att det är den vägen vi behöver gå då framtiden ställer helt nya krav på oss, även på kvalitetsarbetet, säger Negar. Innovation och kvalitetsutveckling behöver sammanstråla och även gå hand i hand med verksamheterna och våra kunders behov.

Men hon ser också att mer behöver hända framöver. Dels att själva kvalitetsarbetet måste förändras, det måste hänga med och utvecklas samtidigt som verksamheterna gör det och dels att samarbeten över olika gränser behöver bli bättre.

– Vi har stora utmaningar framför oss men det är bara roligt. Jag vill inte ha slentrian utan jag vill att det ska hända något och det gör det på den här förvaltningen, på gott och ont, säger Negar. Men vi behöver jobba mer och tätare tillsammans, där utmaningen handlar om hur vi får till det både över interna stödfunktionsgränser och externa kommungränser. Kvalitet är så mycket mer än vår avdelning. Och det är farligt om det begränsas till oss. Då får vi inte in hela sanningen. Vi har en resa att göra, tillsammans, så att det händer grejer, som för oss framåt i rätt riktning.

Ett sätt hon kommer att mata sin nyfikenhet på är genom att delta på och bidra till förvaltningens satsning VIDA – vårdinnovativa dagarna. Dels genom att delta på konferensen men också genom att vara värd under innovationssprinten.

– Jag är nyfiken på det vi säger är framtidens vård- och omsorg. Under konferensen ser jag fram att träffa alla människor som är där. Jag hoppas också att eventet kan ge mig en energi- och egoboost, känna ”alla de här människorna jobbar med samma sak som mig, vård och omsorg. Det jag gör, gör skillnad!” Den känslan av energipåfyllnad vill jag ta med mig tillbaka på jobbet, säger Negar. Sen är det självklart att ställa upp under VIDA. Det är vi som jobbar här som tillsammans behöver representera vård och omsorg, vilka ska annars göra det?

– Det roligaste med mitt jobb att jag får vara med och påverka. Jag får också använda min förmåga att se helhet och sammanhang och jag tycker det är så sjukt läckert när det funkar, säger Negar. Det handlar så mycket om att vara öppen själv och våga dela med sig och bjuda in till dialog. Då blir det jättebra, på riktigt!