Ett aktivt liv på vårdboende

I 47 år bodde Gull-Britt och Sven-Ove Svensson i sitt älskade hus i Ramlösa. Men när Gull-Britt fick alzheimer såg de så småningom ingen annan väg än att sälja huset och flytta till ett vårdboende. En flytt som efter en omväg via Fredriksdal ledde paret till Romares stiftelse. – Det är så bra att bo här på äldre dar, säger Sven-Ove Svensson.

I drygt 60 år hann Sven-Ove och Gull-Britt vara gifta och samla på sig värdefulla minnen innan Gull-Britt drabbades av demenssjukdomen alzheimer. Sven-Ove fick börja vårda sin fru, men efter ett par år gick det inte längre.

– Jag klarade inte allt hemma med att ta hand om Gull-Britt, handla, städa och sådant, förklarar Sven-Ove.

Lägenhet anpassad för parboende

Paret blev erbjudna en enrumslägenhet på Fredriksdalshemmet, men när Fredriksdalshemmet skulle genomgå omfattande renovering ett och ett halvt år senare fick de istället möjlighet att flytta till en parbostad på vårdboendet Romares stiftelse.

– Inget ont utan att det för något gott med sig. Det är mycket bättre att bo här och med Pålsjö skog intill, säger Sven-Ove.

Tyvärr avled Gull-Britt förra våren till följd av sin sjukdom, men Sven-Ove bor kvar i den mysigt inredda lägenheten med utsikt över vårdboendets stora trädgård.

– Ibland kan jag se hur det kommer rådjur in i trädgården och jag är mycket ute och planterar i de stora odlingsrutorna, säger Sven-Ove.

Odlade nypotatis till midsommar

Tack vare Sven-Oves odlande har personalen på vårdboendet kunnat göra vackra blomsterbuketter till de gemensamma utrymmena och när hyresgästerna firade midsommar var det Sven-Ove som såg till att det fanns både nypotatis, rädisor, rabarber och en mängd annat gott att skörda från den gemensamma trädgården.

– Det känns bra att kunna göra lite nytta. Det här är min friskvård. Kan man då dessutom glädja andra så är det dubbel glädje.

Även om det är möjligt att äta för sig själv i lägenheten väljer Sven-Ove att inta alla dagens måltider tillsammans med de andra hyresgästerna i boendets matsal.

– Jag gör det för sällskapets skull, säger Sven-Ove och passar på att berömma maten som serveras.

– Jag tycker att den är jättegod. Det finns kryddor på bordet för den som vill peppra lite mer och vi kan välja mellan olika matalternativ.

Håller sig sysselsatt

På vårdboendet arrangeras flera olika aktiviteter för de boende. Ofta kommer orkestrar och uppträder eller så spelar hyresgästerna bingo, gympar eller ser på film tillsammans. Även om Sven-Ove gärna är med i en omgång boule så brukar han annars inte delta i så många av de gemensamma aktiviteterna.

– Jag hinner inte, förklarar Sven-Ove och skrattar.

När vädret tillåter brukar han ta långpromenader i den natursköna omgivningen och vid de tillfällen som vädret avskräcker blir det istället till att ta sig ner till motionscykeln i vårdboendets källare.

– Jag har alltid idrottat och motionerat, men jag gillar också att ta det lugnt, läsa en bok, titta i fotoalbum eller gå igenom min frimärkssamling. Jag är dessutom mycket hos min dotter och hälsar på vänner, säger Sven-Ove och tillägger:

– Jag lever ett gott liv.

En man i 90-årsåldern står vid ett köksbord där det bland annat står ett inramat foto av honom och en kvinna.

Sven-Ove och hans fru Gull-Britt blev väldigt glada när de fick möjlighet att flytta till en tvårumslägenhet på Romares stiftelse. Här finns det gott om utrymme till tavlor och möbler.