Glädje och kamratskap på kvällsträffarna

Inne på träffpunkten Omtumlaren minglas det glatt när veckans kvällsträff drar igång. Ett 40-tal besökare i blandade åldrar har samlats för att fika, umgås och spela bingo. – Vi är som en enda stor familj. Alla är snälla mot alla, säger Joy Söderholm som har deltagit på träffarna ända sedan starten för fyra år sedan.

Kvällsträffarna startades av vård- och omsorgsförvaltningen för att skapa en mötesplats för personer med insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Till en början kom bara 4-5 personer till träffarna, men dessa deltagare var så nöjda att ryktet snart spred sig. Idag kommer 35-40 personer till varje träff och sedan januari sker träffarna i samarbete med skol- och fritidsförvaltningen.

– Jag och Sandra håller i träffarna varje onsdag. Vi gör programmet och fixar med förberedelser. Behöver vi sedan hjälp med något ställer Lars Palmgren från LSS Fritid och kultur alltid upp, säger fritidsledaren Gisela Tullgren.

Varje träff inleds med fika till självkostnadspris. Deltagarna sprider ut sig runt de åtta borden och det är aldrig risk att någon behöver sitta ensam.

– Alla pratar med alla, säger Joy Söderholm och får medhåll av Christian Lundberg som blev tipsad av en kompis att gå på en kvällsträff.

– Jag blev så taggad. Gemenskapen här är fantastisk. Det är skönt att få komma hemifrån och få nya intryck, säger Christian.

Karaoke och frågesport

Sedan terminsstarten den 24 januari har kvällsträffarna bjudit på aktiviteter som musikquiz, pyssel och spelkväll samt Joys och Christians favorit: karaoke.

– Karaoke är wow. Jag gillar att sjunga country, säger Christian.

Joy vill helst inte sjunga ensam inför sina vänner, men tycker att det är kul att sjunga med i bakgrunden.

– Sedan gillar jag när det är disco och när vi har filmkväll.

Fina priser

Den här onsdagskvällen är det bingo som står på schemat och Joy och Christian hoppas kunna plocka hem någon av priserna.

– Jag vann förra gången. Priserna kan vara alltifrån godis till block och matkuponger, berättar Joy.

Framför borden sitter nu Gisela redo vid tombolahjulet för att dra bollar som avslöjar vilka nummer som krävs för att få bingo.

– Bertil 5, säger hon högt och deltagarna börjar nyfiket gå igenom sina bingobrickor för att se om de har numret. De som inte kan läsa siffror får snabbt hjälp av sina bordsgrannar. Här hjälps alla åt.

Kvällsträffarna startades av LSS fritid och kultur men sedan januari håller fritidsledarna Gisela Tullgren (bilden) och Sandra Sandberg i dem.
Joy Söderholm hoppas på vinst. Skulle hon ha problem att se om hon har något det upplästa numren får hon snabbt hjälp av sina bordsgrannar.
Christian Lundberg (mitten) blev tipsad av en kompis om kvällsträffarna på Omtumlaren. Efter det har han regelbundet varit med på träffarnas aktiviteter.
Linn Rylander blev först ut med att få bingo. Som pris valde hon en terapeutisk målarbok.
Avbryt
Du behöver logga in för att kunna lämna en kommentar.