”Godhet ger ringar på vattnet”


Lidia Strauss brinner för att jobba med människor. I 13 år har hon jobbat som personlig assistent åt samma person och det ger henne mycket glädje att kunna hjälpa någon annan.

– Jag jobbade det första arbetspasset efter att han fått sitt beslut om personlig assistans. Jag känner att han uppskattar att jag har varit där vid hans sida under så lång tid. Så varför ändra på något som fungerar så bra?

Lidia växte upp i Warszawa i Polen. Efter åtta år i grundskola gick hon fem år gymnasial utbildning i företagsekonomi. Hon arbetade på ett bankkontor i Polen när hon träffade sin dåvarande man.

– Han är polack, men bodde i Sverige. Han hade lagt sin egen tenniskarriär på hyllan och jobbade som tennistränare runt om i världen. Jag var i Sverige för första gången 1984, då var jag 24 år gammal. När jag väntade barn 1986 bestämde vi oss för att stanna kvar i Sverige, berättar Lidia.

Hittade rätt

I Sverige satsade hon allt på att lära sig svenska och därefter gick hon olika kurser. Hon tänkte egentligen stanna kvar inom ekonomi, men personal på barnets förskola rådde henne att arbeta med barn istället.

– Jag jobbade inom barnomsorgen några år. En dag träffade jag en mamma som var personlig assistent och hon frågade mig om jag ville provjobba. Jag var i en familj och efter en vecka kunde jag inte tänka mig något annat! Det kändes helt rätt. I Sverige finns fler möjligheter till att skola om sig än vad som finns i Polen och det är jag tacksam för. Jag är ju bankkvinna så egentligen borde jag sitta på kontor och bläddra i papper. Men jag trivs bäst när jag jobbar med människor. Att se en människa glad, det betyder mycket, berättar hon.

Efter att ha läst olika kurser till personlig assistent började hon sin yrkesbana inom ett privat företag där hon arbetade under 3-4 år. Därefter valde hon att söka sig till kommunen istället.

– Det kändes tryggare och eftersom jag kände folk här så visste jag att det var ordning och reda, säger hon.

En vanlig arbetsdag

Som personlig assistent fungerar Lidia som kundens högra hand och hjälper till så att personen i fråga kan leva ett så vanligt liv och med så få begränsningar som möjligt.

– Min kund uppskattar att gå ut och äta så det gör vi ibland. Och vill han gå ut och dansa så gör vi det. En vanlig arbetsdag hjälper jag till med allt från hygien och städning till att laga mat. Det är viktigt att han känner sig delaktig och får vara med och utföra olika sysslor. Vi är fem personer som hjälper honom dygnet runt. Hans behov förändrades för ett tag sedan så nu har vi dubbelbemanning vissa tider på dagen. Jag ser det som en fördel att jobba tillsammans med andra och att kunna bolla tankar och idéer. Jag värdesätter min fritid och känner verkligen att jag kan lämna mitt jobb när jag går hem efter ett arbetspass. Det är viktigt att jag finns till för mig själv och mina nära också. Jag vet att mina duktiga kollegor tar över när jag går hem, berättar Lidia.

Bra egenskaper som personlig assistent

Arbetet som personlig assistent innebär många gånger att man får en nära relation till en annan människa. Därför är också personkemin väldigt viktig.

– Jag tänker ofta hur jag själv hade gjort som handikappad och hur jag hade velat ha det. Det ger min en bra inblick i hur jag kan hjälpa till och finnas där på bästa vis för någon annan. Det finns också vissa egenskaper som jag tror underlättar mitt arbete; jag försöker ha tålamod och medkänsla, ett positivt tänkande, vara öppen, glad och professionell. Utöver detta är det viktigt att visa respekt, att kunna kompromissa och att lyssna. Slutligen tror jag att man måste vara en snäll människa. Det är som ringar på vattnet – är jag snäll får jag mycket godhet tillbaka – och då laddas jag med positiv energi, berättar hon.

Balans i arbetet

När Lidia är ledig tillbringar hon gärna tiden tillsammans med mannen som hon lever med.
– Vi tycker om att spela tennis, resa, cykla långa turer och vi älskar att åka skidor. Han har introducerat mig i mc-världen och vi gör fantastiska motorcykelresor. Och så umgås vi såklart med våra nära och kära, säger hon.

Ett annat stort intresse som Lidia har är att gå olika kurser.

– Kurserna stärker mig i mitt tänkande och ger mig många nya idéer. Det är bra att göra olika saker, då utvecklas man. Jag pluggade ett år till kock; jag tycker om att laga mat och att göra den vacker, liksom att veta vad jag ska äta för att må bra. Jag har också utbildat mig till polsk-svensk tolk. Det ger mycket glädje att kunna hjälpa en annan människa, men jag tycker också om att öppna böcker ibland, det ger en bra balans till det jag gör i mitt arbete som personlig assistent, avslutar hon.

Avbryt
Du behöver logga in för att kunna lämna en kommentar.