Han är inte rädd för att ställa de tuffa frågorna
Fredrik Bernhoff har intervjuat flertalet vd:ar och kommunchefer genom åren. Den 32-årige redaktören och deltagaren på den dagliga verksamheten DV Media är ständigt på jakt efter nyheter som berör helsingborgarna.
Det är fredag morgon. Fredrik Bernhoff sitter vid sitt skrivbord på den dagliga verksamheten Medias redaktion och arbetsdagen ska snart börja. Det är en speciell dag och han är lite nervös. Några veckors planering och förberedelser har lett fram till en filmad intervju med Forseas, tidigare Scandlines, vd Johan Röstin.
Han plockar ihop sina saker och tar med sig pappret med frågor. Tillsammans med handledaren, och kameramannen Bosse, kör de bort till Forseas huvudkontor i hamnen. Stolt kliver han in på vd:ns kontor.
Då försvinner nervositeten och professionaliteten tar över. Fredrik som har intervjuat flertalet företags- och kommunchefer genom åren vet precis hur han ska ta sig an uppgiften. Lugnt och noggrant ställer han sina frågor, både de lätta och de tuffa frågorna om allt från båtarnas miljöpåverkan till punktlighet.
Efteråt är han nöjd. Intervjun gick bra och när han sitter i bilen på väg tillbaka till redaktionen vet han direkt att tittarna kommer att gilla detta.
Började 2012
I januari är det åtta år sedan han gjorde sin första arbetsdag som deltagare på DV Media. 32-åringen från Helsingborg har sedan dess testat på det mesta, skrivande, textredigering, filmande och fotande. Numera är han redaktör för DV Medias konton på sociala medier och publicerar regelbundet videointervjuer och skapar texter till verksamhetens tidning Exo.
– Jag fastnade för det här yrket eftersom jag alltid har varit bra på svenska i skolan och att uttrycka mig i skrift. Det har fallit sig lite naturligt att jag tagit det här på mig. När jag började såg inte Media ut som det gör nu. Idag har vi utvecklat tidningen och vi har en Facebooksida, ett Instagramkonto, en egen hemsida och en nystartad podd, säger han.
”Jag gillar när människor är öppna”
Efter tre år på samhällsprogrammet på gymnasieskolan Filborna och tre år på Aspergerlinjen på folkhögskolan Sundsgården var han väl förberedd för framtiden men visste inte riktigt vart livet skulle ta honom.
Några år senare har Fredrik åstadkommit mer än han vågat drömma om. Han har besökt platser och träffat människor som han aldrig någonsin hade gjort annars. Ramlösa hälsobrunns fabrikschef Håkan Stevén, LSS verksamhetschef Christel Malmros och Helsingborgs stads bibliotekschef Catharina Isberg är några av alla människor han intervjuat. Vad som avgör om det blir en bra intervju eller inte beror på olika saker.
– Det är alltid roligare att intervjua en person som man inte behöver dra svaren ur, att det istället kommer naturligt. Sen gillar jag när människor är öppna och berättar mer, inte bara svarar på frågorna rätt upp och ner. Vilka frågor jag ställer beror på vilken person jag ska träffa. Jag brukar blanda lättare frågor med några lite djupare, säger han.
Vid sitt skrivbord på redaktionen sitter han ofta och spånar på nästa uppdrag. I huvudet blandas nya idéer och nyhetsuppslag med ett allvetande utöver det vanliga, ingen kunskap är onödig. Mycket har han lärt sig själv med tiden och det han inte kan eller vet vill han gärna ta reda på.
– Det som är roligt med det här jobbet är att man aldrig blir fullärd. Det finns hela tiden nya saker att lära sig och kunskapsluckor att fylla igen. Jag vill hela tiden utvecklas.
Han vill göra skillnad med sin journalistik
Med omsorg väljer han ut vilka personer han vill intervjua härnäst och alla som står på listan har något gemensamt – det ska vara intressanta personer och platser i Helsingborg, med omnejd, som på något sätt berör eller påverkar allmänheten. Skulle han möjligtvis skapa en lista med drömintervjuer får han fundera på vilka namn som skulle stå på den:
– Kungen kanske, men han skulle förmodligen tacka nej, och statsministern Stefan Löfvén. Sen skulle jag gärna intervjua kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson, men jag vill inte bara göra en intervju för intervjuns skull. Det gäller att knyta an det till aktuellt ämne, så som H+ projektet och hur staden kommer förändras till 2035.
Han spinner vidare på idén en stund. Sedan fortsätter arbetsdagen. Mycket ska hinnas med dagarna innan tidningen ska skickas iväg till tryckeriet. Det kan vara lite stressigt men Fredrik tar det mesta med ro. Utmaningarna gör det hela roligt och får honom att fortsätta år efter år.