Här blir gamla trasor nytt hantverk

I en lite undanskymd lokal på Karlsgatan ligger hantverksbutiken Öresundsboden. Här går det att köpa trasmattor, tygkassar, dekorerade disktrasor, handgjorda dekorationskort och mycket annat. Det som skiljer Öresundsboden från andra butiker är att den också fungerar som daglig verksamhet för 13 personer med funktionshinder.

Maria Götestrands favoritsyssla på Öresundsboden är att sticka halsdukar.

– Vem som helst kan komma och handla av oss, och vi säljer nästan allt vi gör säger Jasmine Westlund, som är en av deltagarna i den dagliga verksamheten.

Jasmine Westlund tycker bäst om att göra vykort och gratulationskort, medan Gabbi Andersson som också jobbar på Öresundsboden gillar att stryka, stämpla och väva trasmattor.

– Vi är som en familj, det är kul att träffas varje dag. Men på helgerna saknar vi inte varandra, skojar Jasmine Westlund.

– Vi saknar varandra när någon är hemma och förkyld, fyller Gabbi Andersson i.

Susanne Ståhl har arbetat som stödassistent på Öresundsboden i många år.

Maria Götestrand är en annan av deltagarna, och det hon tycker är roligast är att sticka halsdukar och riva trasor till trasmattor.

– Jag kan få ont i händerna av det, men det är kul ändå, berättar Maria Götestrand.

Susanne Ståhl är en av Öresundsbodens stödassistenter sedan många år.

– Allt vi tillverkar görs för hand, även textilmålningarna är gjorda på frihand, säger hon.

Tanken med verksamheten är att deltagarna ska utvecklas, och en del i det är att de får stå i kassan och ta betalt av kunder, precis som i andra butiker.

– Vi har en speciell kassaapparat, den visar bilder av vilka sedlar och mynt som jag ska lämna tillbaka. Det går också bra att betala med kort, berättar Jasmine Westlund.

Veckorna på Öresundsboden följer ett strikt schema, men fredagar skiljer sig från resten av dagarna. Det är inte bara veckans sista arbetsdag, det är också fikastund på eftermiddagen.

De flesta deltagarna känner varandra från andra verksamheter, flera har gått i samma skolor tidigare.

– Jag, Maria och Gabbi har gått på särvux, hotell- och restaurangprogrammet tillsammans, berättar Jasmine Westlund.

Öresundsboden har haft lokalerna på Karlsgatan 3 sedan år 2000. Innan dess fanns den på Gasverksgatan. Mycket av det som produceras på Öresundsboden görs av återvunnet material som lämnats in av kunder och andra som hört talas om verksamheten och vill hjälpa till.

– Det är många som lämnar in saker till oss. Vi får mängder av tyger, knappar, kläder och smycken. Våra deltagare syr nya saker av tygerna och gör om gamla smycken till nya. En hel del blir trasmattor, säger Susanne Ståhl.

– Affären är öppen mellan klockan 9.30 och 15.30, men det är lunchstängt mellan 11 och 13 och alla får komma hit och handla, bjuder Gabbi Andersson in.

Jasmine Westlund och Gabbi Andersson har gått i skolan tillsammans, nu är de kollegor på Öresundboden.