Här växer ett nytt, smart vårdboende fram

I vinter öppnar Rydebäcks första vårdboende, Furillen. Och inte nog med det. Furillen blir även det första vårdboendet i Sverige där lärdomar om smittsäkerhet finns med redan från första spadtaget. Enhetschef Malin Alvén ser med spänning fram emot ögonblicket när de kan hälsa den första hyresgästen välkommen.

Kvinna i ljusblå jacka och svarta glasögon står framför en byggarbetsplats
Malin Alvén, enhetschef, vård- och omsorgsförvaltningen, framför byggarbetsplatsen där det nya boendet växer fram.

Hur är känslan just nu?

– Det ska bli en glädjens dag när första flyttlasset kommer och en hyresgäst flyttar in. Så häftigt, säger Malin och ler.

– Nu ligger mycket fokus på rekryteringen av undersköterskor och sjuksköterskor. Vi blir totalt 80 stycken. Och så ska jag få en ny kollega som ska vara enhetschef tillsammans med mig på Furillen, det känns också jättespännande!

På vilket sätt är Furillen unikt?

– Vi är många som lärde oss mycket under pandemin om hur vi kan förhindra att smitta sprids mellan människor. Eftersom Furillen är ett helt nytt boende har vi haft möjligheten att ta hänsyn till den kunskapen redan i planeringen av hur byggnaden skulle se ut, berättar Malin.

Stor byggnad med svart fasad och många fönster
Furillens fasad från den västra sidan.

Smarta lösningar för att hålla smittan borta

Listan är lång över smarta lösningar som både ska underlätta för personalen att hålla goda hygienrutiner och för att hyresgäster och anhöriga ska känna sig trygga. Många entréer med hissar, gemensamma ytor som går att dela av, personalrum på varje våning, egna tvättmaskiner samt beröringsfria kranar.

Av alla saker som ska vara till hjälp har Malin en favorit.

– Tvättmaskinen i varje lägenhet. Det är inte bara bra ur ett smittoperspektiv, att tvätta kan också vara en värdefull rutin som våra hyresgäster kan behålla även när de flyttat hit. Anhöriga som har hjälpt till tidigare, kan fortsätta att tvätta kläder när de är här och dricker kaffe. Det tycker jag är lite häftigt, säger Malin.

– Sedan får man komma ihåg att smittan finns ju inte där hela tiden, det är ju så i livet generellt, men när den väl finns där så är vi rustade, säger Malin.

Teknik som ska sänka stress och öka livskvaliteten

Utöver smittsäkerheten är ny teknik ett inslag som kommer att vara utmärkande för vårdboendet. Toalettsitsar som tvättar och torkar, och värme i väggar och tak för att slippa frysa innan morgonduschen.

Ett solrum ska ge hyresgästerna värme och ljus och en plats för att prata en stund och ta en drink. Och ett sittbadkar med bubblor som går att komma ned i även med rullstol.

– Du ska ha möjligheten att känna välbefinnande utan att behöva ta dig någonstans, säger Malin.

Att lära av andra som hittat smarta lösningar är också en god väg. Malin planerar för studiebesök i andra skånska kommuner för att titta på en sensorlösning som verkar intressant.

– Sensorn ska ge personalen möjlighet att välja exakt rätt tillfälle för ett besök hos hyresgästen, genom att urskilja var personen befinner sig. Då stör du inte för mycket och kan samtidigt ge hjälp vid rätt tidpunkt. Det ska också göra det lättare för personalen att prioritera bland arbetsuppgifter vilket i sin tur kan ha goda effekter på stressnivån, resonerar Malin.

Vi bygger ett hem

– Även om man är gammal och bor på ett vårdboende ska man ändå kunna ta hand om sig och ha det bra i sitt nya hem. Och det hoppas vi kunna skapa här, säger Malin.

Är du intresserad av att arbeta på Furillen?
Aktuella annonser hittar du på helsingborg.se/jobb, sök på Furillen.