Hunddagiset som förändrar liv

På den dagliga verksamheten Hunddagis kan hundägare tryggt lämna sina fyrbenta vänner för rastning och socialt umgänge under arbetsdagen. Utöver utbildade hundskötare hjälper även personer med olika funktionsnedsättningar till med att ta hand om hundarna. Christoffer är en av verksamhetens deltagare som lägger all sin energi på att hundarna ska ha det bra på dagiset.

Början på vuxenlivet blev ingen rolig tid för Christoffer Jönsson. Han hade stora problem och förstod inte varför. Efter år av depression och orkeslöshet fick han diagnosen atypisk autism.

– Då klickade allt! säger Christoffer.

För Christoffer innebär funktionsnedsättningen atypisk autism att han bland annat har svårt med sociala sammanhang.

– Jag har svårt med den verbala biten. Om du skämtar kanske jag uppfattar det som något allvarligt.

Daglig verksamhet öppnade dörrar

Funktionsnedsättningen och den kroniska depressionen gjorde så att Christoffer föredrog att vara för sig själv, men när han för ett och ett halvt år sedan fick erbjudande om att delta i Hunddagis dagliga verksamhet förändrades hela hans tillvaro.

– Jag var lite skeptisk första gången jag kom hit. Just för att det var en verksamhet inom LSS så förväntade jag mig något annat. Men det vara absolut inga problem. Alla här har sina svårigheter, alla har olika diagnoser. Det är också något handledarna gör bra. De vet hur de ska hantera allt så det blir bra, berättar Christoffer.

Stöd från hundskötare och handledare

På Hunddagis finns handledare, hundskötare och deltagare. Alla deltagare har någon form av funktionsnedsättning och får enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, möjlighet att delta i en daglig verksamhet. Handledarna organiserar och stöttar deltagarna i deras arbete medan hundskötarna har mer fokus på hundarna.

– Vi brukar ha hundkunskap tillsammans med handledarna och när vi till exempel är ute med hundarna kan hundskötarna påtala om vi missar att dra in hunden när vi går över en gata. Hundarnas säkerhet är viktig.

Utöver hundkunskap och promenader kan deltagarna även hjälpa till med att borsta och tvätta hundarna samt städa dagiset som består av flera rum och möbler som hundarna till största del har fri tillgång till.

– Och så leker vi eller bara umgås med hundarna. Många av dem är äldre och gillar att ta det lugnt, säger Christoffer.

Deltagandet i hunddagisets dagliga verksamhet har inte bara lärt Christoffer mer om hundar. Det har även lärt honom vad som är hans starka och svaga sidor.

– Det har hjälpt mig på så många nivåer. Jag vågar testar nya grejer och har fått mer självförtroende.

Redan som liten hade Christoffer ett stort djurintresse. ”Att få vara här på Hunddagis är det bästa som hänt mig. Det är helt fantastiskt”, säger Christoffer Jönsson.
Basseten Basse är en av dagisets hundar som gärna hoppar upp och myser i soffan.