”Jag är på jakt efter nya minnen”


Som ung ville danska Dagny Nielsen prova lyckan i USA. Hon tog sig till Sverige för att tjäna ihop tillräckligt med pengar, men i Sverige fann hon kärleken så där blev hon kvar. Inte för att det hindrade hennes från att besöka det stora landet i väst – tre gånger. Eller för den delen att åka ensam till Kalla krigets Ryssland. Och än är 99-åriga Dagny inte klar med resandet, när hon fyller 100 bär det av till Dubai.

När någon är nästan 100 år gammal blir det lätt att frågorna handlar om det som har varit, men Dagny är en kvinna som ser framåt. Hon tränar på gym, är kassör på träffpunkt Mariagården och planerar kommande resor.

– Jag var i Dubai i december med en god vän. Det är en fantastisk stad, allt är så nytt. Det känns att Dubai är framtiden. Det var första gången jag var där, men inte den sista! säger Dagny med ett stort leende.

Hennes 28-åriga sondotter har lovat att resa med henne till Dubai i december i samband med Dagnys 100-årsfirande.

Den största upplevelsen vid det förra besöket i emiratstaden var att åka upp till 124:e våningen i världens högsta byggnad, Burj Khalifa.

– Det kändes som ingenting när vi åkte med hissen. På en minut var vi uppe, berättar Dagny.

Men det var inte bara Dagny som fascinerades av Dubai, lokalborna blev väldigt fascinerade av henne.

– Du ska tro att jag blev fotograferad överallt i Dubai. Man såg aldrig några äldre där och de hade nog aldrig sett en rullator. Jag fick gå före i kön till taxi och allt annat.

Ett Ryssland i nöd

Utöver Dubai har Dagny bland annat rest till Sydamerika, Västindien och till Ryssland.

– Jag hade vänner i Moskva och skulle till deras bröllop 1982. Det blev att jag körde bil ensam. Trots att det var mitt under Kalla kriget så var det inga problem, men folket hade det inte bra där. Det var svårt att höra om alla som dött i kriget.

Numera är bilen ett minne blott för Dagny. Istället blir det bland annat bussresor ut i Europa och tåg till sondottern i Sundsvall.

– Det är gott om man kan få nya minnen. Jag är på jakt efter nya minnen, förklarar Dagny.

När hon inte är ute på sina egna resor gillar Dagny att se på olika resefilmer. Något hon gärna tittar på tillsammans med andra seniorer på någon av stadens träffpunkter.

– Jag är kassör på träffpunkt Mariagården, men det finns flera andra träffpunkter runt om i stan som jag går till. Det är jättebra med träffpunkter, man lär känna folk och håller igång det sociala livet. När man bli äldre är det nödvändigt att man skaffar nya vänner.

Hemvård ger trygghet

När hon är hemma i lägenheten på Slottshöjden gillar Dagny att hålla ordning på bostaden och laga mat. Hemvården kommer två gånger i veckan för att slänga soporna och hjälpa till med duschning.

– Hjälpen jag får från hemvården är perfekt för mig! Jag behöver inte vara rädd för att trilla när jag duschar och hemvårdspersonalen är så snälla och hjälpsamma, berättar Dagny.

Med en storasyster som blev 108 år och som var pigg in i slutet hoppas Dagny på några fortsatt ljusa år. Hon tar inga regelbundna mediciner och tror mycket på att leva ett hälsosamt liv. Förutom att äta mycket fisk, frukt och grönt så ser Dagny till att träna regelbundet på gym.

– Jag tränar med maskinerna och är väldigt nöjd med det. Det bli även mycket knäböj som är god träning för oss äldre.

Barnbarnen och deras barn betyder mycket för Dagny.
Dagny är väldigt nöjd med den hemvård hon får från Omsorg i Helsingborg. Idag kom undersköterskan Amelie inom för att höra hur det är med Dagny och hjälpa henne med att slänga sopor.
Med hjälp av sin rullator tar Dagny sig till gymmet, till stadens träffpunkter och ut i världen för att se nya platser och skapa nya minnen.
Avbryt
Du behöver logga in för att kunna lämna en kommentar.