”Jag vill vara med och bygga en grund som håller – oavsett vad som förändras”
Att bygga något som håller över tid – det är vad Maria Eriksson strävar efter. Som vård- och omsorgsförvaltningens första socialt ansvarig socionom (SAS) vill hon bidra till att skapa en grund som håller – även om både organisationen eller lagarna förändras.

– Oavsett om vi gör organisationsförändringar eller får nya chefer – det systematiska kvalitetsarbetet ska inte påverkas, säger Maria Eriksson.
När Maria Eriksson började i julas, var det inte bara ett nytt kapitel för henne – det var också ett nytt kapitel för förvaltningen. Rollen var helt ny. Ingen hade gått före och lagt spår att följa.
– Jag har blivit otroligt fint mottagen. Det var flera som uttryckte att de hade längtat efter att någon skulle kliva in i rollen som SAS, berättar hon.
SAS står för socialt ansvarig socionom och rollen har tillkommit för att säkerställa kvaliteten utifrån socialtjänstlagen eller lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).
– Att våra kunder och brukare får god kvalitet, att myndigheten fattar beslut enligt lagen, och att verksamheterna faktiskt levererar den hjälpen som brukaren har rätt till och har fått beslut om.
Lära känna organisationen

För Maria har första halvåret handlat om att lyssna in, bygga relationer, förstå sammanhang och samtidigt kavla upp ärmarna och börja leverera.
Rent praktiskt har det inneburit att granska och uppdatera riktlinjer, följa upp händelser, vägleda chefer och samverka – både internt inom förvaltningen och staden men även externt med andra kommuner och regioner.
Maria har även deltagit i vård- och omsorgsförvaltningens omfattande arbete kring den nya socialtjänstlagen. En lag som antogs av riksdagen den 20 maj och börjar gälla den 1 juli i år.
– Det är stort. Vi är med och bygger något nytt som kommer gälla i hela Sverige. Det är både ansvarsfullt och inspirerande.
Ett arbete som kräver tålamod – och struktur
Som utbildad socionom och en bakgrund som chef, kvalitetssamordnare i flera skånska kommuner och även konsult är Maria van vid att både arbeta operativt och tänka strategiskt.
Hon beskriver det systematiska kvalitetsarbetet som ett långdistanslopp.
– Effekterna kommer inte direkt. Det kräver både uthållighet och tålamod att jobba med kvalitet.
Samtidigt lyfter hon även behovet av struktur i det dagliga arbetet.
”Människor ger mig energi”

– Jag är väldigt strukturerad som person och märker direkt när det saknas struktur. Det kan vara små saker som återkommande mötesformer eller tydlig informations-spridning. Det gör enorm skillnad i en stor organisation.
Förutom struktur är det i mötet med människor – kollegor, chefer, verksamheter – som Maria hittar sin drivkraft.
– Det finns en enorm kunskap och erfarenhet inom förvaltningen. Att jobba i team där var och en har med sig sina erfarenheter och kompetenser
– det är då det händer. Det ger mig energi
Äldsta dottern tar studenten i sommar
När Maria inte är på jobbet är det fullt fokus på familjen. Hon har två döttrar på 14 och 19 år.
– Min äldsta dotter tar studenten nu i juni, så det är mycket övningskörning, studier och planering av studentfest just nu. Men det är samtidigt en viktig tid i deras liv, och jag vill vara närvarande.
Under sommaren väntar välbehövlig ledighet. Då njuter Maria av lugn och ro med döttrarna, matlagning och även odling av blommor, kryddor och grönsaker hemma i radhusträdgården på Gustavslund.
– Potatisen till midsommar är i alla fall i jorden.