Socialt och självständigt att jobba inom hemvården


Redan som ung visste Arabella Vitanc att hon ville jobba inom vården. När gymnasiet gick mot sitt slut och klasskamraterna suktade efter att bli fria från läxor och prov såg Arabella ingen anledning till att vänta med sin dröm. Hon sökte till sjuksköterskeutbildningen.

Som många andra på sjuksköterskeutbildningen tänkte Arabella att det kunde vara mysigt att jobba med inriktning på barn, men hennes inställning ändrades efter att hon fått prova på arbetet.

– Jag var inriktad på att bli barnmorska, men under tiden jag gick utbildningen så praktiserade jag på BB och då bestämde jag mig för en annan inriktning, berättar Arabella.

Hon tyckte att äldreomsorg var mer intressant.

– Jag tycker om gamla människor. De är härliga, snälla, ödmjuka och tacksamma.

Planerar och tar egna beslut

På sjukhuset skulle Arabella få jobba mycket med äldre om hon sökte sig till exempelvis medicin- eller kirurgiavdelningen, men Arabella sökte sig istället till den kommunala äldreomsorgen där hon nu jobbar inom hemvården.

– Jag har aldrig lockats av det rutinarbete som det innebär när man jobbar på en sjukhusavdelning. Jag tycker om att planera mitt eget arbete och arbeta självständigt. Jag kan ge mer av mig själv här ute.

Även om Arabella till stor del styr sitt eget arbete så har hon gott om arbetskamrater som hon samarbetar och bollar idéer med.

– Vi är totalt sju stycken sjuksköterskor som delar upp arbetet systerligt emellan oss och hjälps åt. Jag har fantastiska kollegor!

Elcykel ger smidig färd till patienterna

En vanlig arbetsdag börjar klockan sju på morgonen med att Arabella läser på om vad som har hänt när hon har varit ledig. Jobbade hon dagen innan så har hon oftast en planering som ligger och väntar på henne med vilka arbetsuppgifter som behöver göras under dagen.

En timme senare samlas alla sjuksköterskorna som jobbar inom hemvård nord 1, det vill säga de med patienter boendes på Tågaborg, Stattena, Hittarp och Laröd. När arbetsuppgifterna har blivit fördelade bär det iväg på en av hemvårdens elcyklar – eller bil om packningen kräver det – för att göra hembesök hos vårdtagarna.

– Patienterna är så pratglada när man kommer hem till dem. Jag får ut så mycket av samtalen med dem medan jag till exempel ger injektion, tar blodprov eller lägger om svåra sår, berättar Arabella.

På eftermiddagen är Arabella oftast på sitt kontor där hon har utsikt över havet. Hon dokumenterar allt hon har gjort under förmiddagen, går på möten med olika instanser och hjälper hemvårdens undersköterskor med sådant som de undrar över och behöver utbildning för att göra.

– Det roligaste med det här jobbet är att det är så socialt och att du planerar ditt eget arbete och får ta egna beslut, säger Arabella.

Fast allt går inte att planera. Ibland krävs akuta hembesök och patienterna kan plötsligt behöva skickas till lasarettet. Då ser Arabella till att läkarna på sjukhuset får tillgång till nödvändig information.

En sjungande globetrotter

Hur mycket hon än gillar sitt jobb njuter Arabella naturligtvis även av att vara ledig. Hon sjunger i ett band som uppträder på uteställen och nu när barnen har blivit vuxna försöker Arabella även ta igen att hon tidigare inte hade möjlighet att resa så mycket. Det blir många weekendresor där hon utforskar Europas olika storstäder.

– Budapest är fantastiskt och så har jag precis varit i Berlin, men sedan är även Spanien ljuvligt i september och oktober.