Undersköterska – ett självklart val för Sofie

”Jag tycker att det är roligt att arbeta med människor, så det här arbetet passar mig perfekt. Du ger mycket av dig själv. Du vet att det stöd du ger är betydelsefullt för den du hjälper”, säger Sofie som arbetar som undersköterska inom hemvården i Helsingborg.

För Sofie har det alltid varit självklart att hon skulle arbeta med människor. På gymnasiet valde hon pedagogiska programmet. Efter att hon arbetat med unga med funktionsnedsättning ett tag bestämde hon sig för att läsa till undersköterska. I dag arbetar hon inom hemtjänsten.

– Det är omväxlande och du vet aldrig vad som kommer att hända under dagen. I stora drag vad du vad du ska göra men för det oväntade finns det inte några rutiner.

Sofie berättar att i arbetet möter du människor i deras hem och måste anpassa dig efter deras situation.

– Även om arbetet passar mig så passar det inte alla. Du måste vara social och kunna tala med alla möjliga sorters människor. Du måste helt enkelt tycka om att möta människor.

Ibland möter Sofie människor som är allvarligt sjuka och behöver mycket stöd.

– Det kräver mycket av dig och det är ofta en svår situation att hantera både för den som är sjuk och för mig som ska hjälpa.

Arbetsuppgifterna är omväxlande och kan vara allt från att hjälpa någon med deras personliga hygien och mat till omläggningar och att ge insulin. Arbetet inom hemvården innebär att Sofie arbetar helger varannan vecka. Hennes arbetstid är mellan 7-15.

– Jag trivs bra med arbetstiderna och har mycket kvar av dagen när jag kommer hem från arbetet samtidigt är det skönt att ha en dag ledigt mitt i veckan.

– Jag tycker att mitt arbete är väldigt positivt. Jag blir själv glad när jag ser hur de jag hjälper blir glada över att jag finns där.

Namn: Sofie Borg
Utbildning: Pedagogiska programmet på Filbornaskolan, undersköterskeutbildning på Victum.
Fritiden: Tillbringar det mesta av min lediga tid med familjen. Tar gärna med barnen till skogen.