”Lycka är att vara fin i håret”

Ingrid har alltid varit mån om sitt yttre och det är hon fortfarande, nu när hon bor på vårdboendet. Fina blusen är på och undersköterskan Marta hjälper henne att lägga lockarna på plats.

– Jag kunde inte haft det bättre, säger Ingrid och ler brett.

Ingrid njuter när undersköterskan Marta pysslar om och gör henne fin. Det ger tillvaron den där lilla extra guldkanten som betyder mer än vad man tror. Marta har tagit fasta på Ingrids behov och menar att man inte ska underskatta en fin frisyr, eller en väl struken blus.

– Jag ser på Ingrid att när hon är fin i håret så sträcker hon på sig lite extra och går ut till de andra här på boendet med en stolthet i kroppen, säger undersköterskan Marta.

För Ingrid har det alltid varit en självklarhet att se snygg och proper ut.

– Det är roligt att vara klädd ordentligt och ha rent på sig. Det sa alltid min mor. Det behöver inte vara dyra kläder, men de ska vara rena, säger Ingrid.

Ville flytta in på ett vårdboende

Resan hit till vårdboendet var något som Ingrid själv valde. När Ingrids man gick bort fick hon problem med stress. Hon fick svårt att klara sig själv hemma och tog fasta på sin egen mors upplevelse av att bo på ett ”hem” som hon då kallade det.

– Min mor bodde på ett hem när hon blev gammal och hon sa alltid att där var så skönt att vara. Så jag började tjata om att jag skulle få flytta till ett vårdboende och så hamnade jag här. Det är jag så glad för, säger Ingrid.

Marta instämmer och berättar vidare att Ingrid förmodligen är en av de mest nöjda hyresgästerna på hela vårdboendet. Hon är så tacksam, speciellt varje kväll. Då brukar vi gå in för att säga god natt och du blir så glad för det, säger Marta till Ingrid.

– Ja, och varenda kväll innan jag somnar säger jag för mig själv, tack för att jag är här och har det så bra, fyller Ingrid i.

Just idag är det dags för bingospel här på Lundhagens vårdboende, en aktivitet som brukar locka till stort deltagande. Ingrid är redo. Blusen sitter fint. örhängen och halsband matchar och lockarna i håret är nylagda. Hon ser fram emot att få träffa de andra hyresgästerna.

– Du kommer få så mycket beröm för blusen idag Ingrid, säger Marta med en flörtig blinkning.

Undersköterskan Marta och hyresgästen Ingrid trivs bra ihop. Ingrid är så tacksam över all hjälp som hon får, bland annat med att vårda sitt yttre.