Superstjärnan Linn låter kreativiteten tala

Hon varvar jobbet på den dagliga verksamheten med livet som superstjärna. På en scen vet 23-åriga Linn precis hur hon ska uttrycka sig men i vardagen kan hon behöva hjälp på traven – då finns stödpedagogen Sofie där för henne.

För 23-åriga Linn är musik livet. I sina hörlurar lyssnar hon på alla slags låtar.

Det är fredag morgon och klockan slår åtta. In genom dörren på den dagliga verksamheten Ateljé city kommer Linn. I hörlurarna har hon schlagerstjärnan Lina Hedlunds låt “Victorious” på högsta volym och hon dansar in i lokalen.

Samtidigt som hon mimar till texten “Oh, we gotta be strong and we need to be brave. There will never be none like us” pekar hon upp i taket och stampar i takt.

På söndag är det dags. Då ska hon ställa upp i den stora talangjakten på Sundspärlan. Med egen koreografi och fantastiska scenkläder ska hon uppträda med låten framför en stor publik. Det är inte första gången hon står på scen. För att vinna måste man öva och Linn tar varje stund hon kan få.

Innan arbetet på den dagliga verksamheten sätter fart är hon fullt fokuserad på musiken och världen utanför stängs av. Då är hon en superstjärna.

Stödpedagogen Sofie finns där för Linn när hon behöver lite extra stöd i vardagen.

När konsten får berätta

När klockan slår nio är det dags för samling och hörlurarna åker av. Arbetsdagen ska snart börja. Linn har Downs syndrom och använder inte ord så ofta. Istället kommunicerar hon på andra sätt, exempelvis genom musiken. Hon älskar att dansa och uppträda och kreativiteten flödar även på den dagliga verksamheten där hon målar och skapar.

För att Linn ska kunna vara mer delaktig i sin vardag hjälper stödpedagogen Sofie till. Tillsammans tar de fram pedagogiska verktyg och hjälpmedel som gör att hon kan utvecklas som individ.

– På sin surfplatta har hon ett schema med bilder som beskriver vad hon ska göra om dagarna. Varje morgonsamling checkar hon av den och har då full koll på sina uppgifter. Hon kan även kommunicera med personalen via den, eller berätta om sin dag när hon kommer hem, om hon inte vill eller kan använda ord, berättar Sofie.

Hon får hjälp att lyckas

Sofies roll som stödpedagog är att hjälpa Linn att hitta metoder för att lyckas i sin vardag. Det gör hon även tillsammans med andra i Linns omgivning, såsom personal och anhöriga.

– Det är även viktigt att anpassa arbetet på den dagliga verksamheten efter individen. Alla kan olika mycket och är bra på olika saker och då måste man bygga vidare på det. Jag vill försöka få alla att tro på sig själva.

När det kommer till självförtroende saknas det inte hos Linn. Hon vet att hon är grym på det mesta hon tar sig an.

– Gymnastik, utbrister hon och berättar att hon har träning ikväll. Ännu ett intresse som hon är bra på.

Att posera framför kameran är inget nytt för Linn och hon vet precis hur hon ska agera. Stödpedagogen Sofie hakar på.

En källa av kreativitet

Innan dess står måleri på arbetsschemat och hon sätter sig vid bordet. När hon tar penseln i sin hand kan tråkiga väskor och tyger bli till de mest vackra och moderiktiga kreationerna när hon målar på dem.

Om hon inspireras av schlagerartisternas färgrika och extravaganta scenkläder eller tonerna av popmusik är det ingen som riktigt vet men skapandet bara forsar ur henne. När det sen är dags för rast vet Linn precis vad hon ska göra.

Surfplattan åker fram och hörlurarna på. Med rosa glittrande släp och silvrigt skärp dansar Lina Hedlund i en Youtube-video från Melodifestivalen. Linn följer noga varje steg hon tar och passar på att träna på sin egen dans.

På söndag ska hon se ut precis som sin idol. Då förvandlas hon återigen till superstjärnan Linn.