Joy, mitt i vardagen

Joy bor på Bryggaregatans serviceboende i Helsingborg. Med dagligt stöd från arbetsterapeuten Andréa kan Joy leva som hon själv vill, efter sina förutsättningar.

Joy Söderholm har bott i Helsingborg i tio år och trivs i staden. Det bästa hon vet är att hitta på saker, gärna gå på bio eller hänga med kompisarna.

35-åriga Joy Söderholm ser sig som en ganska vanlig person. På fritiden gillar hon att lyssna på musik, gå på bio – skräckfilmer är en favorit. Hon gillar också att laga mat, spela tv-spel, pysselkväll eller bara hänga och snacka med kompisarna.

Två dagar i veckan är hon på Dalhems dagliga verksamhet. Hon är också på Trumslagaren tre dagar i veckan. Hon brukar besöka kvällsträffarna som arrangeras på Omtumlaren på Malmögatan. Där anordnas det bland annat bakkvällar, musikquiz och halloweenpyssel.

Hjälp i vardagen

Arbetsterapeuten Andréa stöttar och hjälper Joy med att få struktur och ordning i vardagen. På väggen i boendet hänger en blå planeringstavla med olika klockslag. Den hjälper Joy att hålla reda på tiden – när saker ska hända och hur lång tid saker tar.

– Det betyder mycket att få hjälp, jag skulle inte alls klara mig utan, säger Joy.

Tillsammans med arbetsterapeuten Andréa styr Joy upp sin vardag med hjälp av olika knep.

Joy har flera olika hjälpmedel för att göra vardagen lättare. Hon har en app som påminner henne om vad som ska göras. Ibland ritar hon för att förklara vad hon vill, till exempel att göra inköpslistor: hon räknar upp varorna samtidigt som hon ritar dem med blå tuschpenna på ett papper: ”Ris, kräm, bananer, jordgubbste…”. Hon har också ett hjälpmedel som hjälper henne att förflytta sig till exempel från rullstol till toalettstol.

Hon vill bli förstådd

För Joy är det viktigt att personalen på gruppboendet lyssnar och förstår henne. Hon har många tankar kring hur bra personal ska vara.

– Det är viktigt att de lyssnar. De ska inte komma med egna idéer, inte prata för mycket, och vara noga med att jag förstår. Alla människor tänker olika, de måste kunna anpassa sig till hur olika människor tänker. Jag vill känna mig trygg, säger Joy.

Något hon inte tycker om är att hamna i diskussioner som hon inte har med att göra. Och hon gillar inte att bli ”diskuterad om”, när andra pratar om henne över hennes huvud.

Joy har till och med varit med på anställningsintervjuer för omsorgspersonal i hennes närhet. Till en början var nervös, men blev varmare i kläderna efterhand. ”Du är en människokännare Joy, du är bra på att se hur människor är”, har hon fått höra.

Hon kan bli lätt orolig. Gillar inte när folk pratar högt, det känns som att att folk är arga på henne, tycker hon. Hon är rak – hon säger till när något är fel. Men hon har också nära till glädjen – när Andréa är på plats blir det många glada skratt de två emellan.