Lina – stolt stödassistent som gillar att bjuda på sig själv


Lina Herrlin Sand jobbar som stödassistent, eller handledare som hennes titel var tidigare, på Dalhems dagliga verksamhet. Enligt Lina bör en stödassistent kunna bjuda på sig själv, vara positiv och glad och naturligtvis gilla att jobba med människor.

– Mitt jobb är toppen, jag har varit här i 18 år och förmodligen stannar jag lika många till!

Just idag är det fredag eftermiddag och karaoken är i full gång. Bertil står på tur och ska börja sjunga Sven Ingvars låt ”Kristina från Vilhelmina”. Musiken drar i gång och vi är flera som inte kan låta bli att nynna med i låten. Lina, som håller i karaoken, hjälper Bertil igång med sången och stöttar när det behövs.

– Jag älskar mitt jobb – deltagarna är helt fantastiska, jag har skitbra kollegor, arbetstiderna är toppen och lönen är hyfsad, säger Lina. Visst är det samma jobb jag har haft alla dessa år men det utvecklas hela tiden. Vi på Dalhems dagliga verksamhet är aktiva och jag uppskattar att vi får vara med på många saker som händer i stan, till exempels Drömljus som var i vintras.

Linas uppdrag som stödassistent på en daglig verksamhet är att ge det stöd och den omsorg deltagarna behöver för att kunna ta tillvara på sina egna förmågor för att kunna leva så självständigt som möjligt.

– Jag har alltid sagt att jag ska arbeta med funktionshindrade av något slag. I sjuan skulle jag ha några dagars praktik och gick då till ett LSS-boende och frågade efter praktikplats och fick det. På den vägen är det.

Lina gick sen omvårdnadsprogrammet på gymnasiet med inriktning funktionshinder. Som så många andra inledde hon sen sin karriär som vikarie runt om i olika LSS-verksamheter. Till Dalhems dagliga verksamhet kom hon 1999 på ett vikariat som sen övergick i en tillsvidareanställning år 2000. Efter så många år i yrket har Lina skaffat sig mycket erfarenhet men naturligtvis finns det ändå saker som är svårare än andra.

– Svårast i arbetet är att ha en grupp på tio personer med så olika behov. Det är lätt att känna sig otillräcklig. Funktionsvariationerna har också ökat de senaste åren. Idag är det fler personer med psykiska funktionshinder som ADHD och autism och som jag inte har så mycket kunskap kring. Vi ska dock få lite utbildning kring dessa funktionshinder framöver.

Stolt över jobbet

Lina arbetar i den gröna gruppen som är en utegrupp. Gruppen samarbetar bland annat med Helsingborgshem i ”Håll Dalhem rent”. Det innebär att deltagarna helt enkelt är ute och plockar skräp runt om på Dalhem för att hålla området fint. Annars är Linas ansvarsområden teatergruppen och fredagskaraoken. Just fredagskaraoken är väldigt populär. Bertil som precis sjöng ”Kristina från Vilhelmina” har egentligen gått i pension med kan ibland inte låta bli att komma på fredagarna just för att få vara med att sjunga.

– Jag är stolt över jobbet. Jag är stolt över DV Dalhem. Det är en riktig bra daglig verksamhet. Här finns mycket att erbjuda deltagarna. Väva, sy, pärla, måla, vara ute är bara några av alla saker vi hittar på här. Det är ett fritt och skapande jobb. Dalhem är toppen!

Efter fredagskaraoken fikas det på innergården.
Avbryt
Du behöver logga in för att kunna lämna en kommentar.