Lotta gillar att vara en i teamet


I 20 år har Lotta Larsson jobbat som sjuksköterska i Helsingborgs stad. Hon har jobbat på korttidsenheten och rehab, men arbetar numera på vårdboendet Romares stiftelse. Ingen av arbetsplatserna har varit den andra lik, något Lotta har uppskattat.

– Jag har alltid trivts på mina arbetsplatser. De har erbjudit olika utmaningar vilket har gett mig möjlighet att utvecklas.

När Lotta gick i grundskolan var det ingen självklarhet att hon skulle hamna där hon är idag. Med lite för mycket bus i kroppen underkände hennes lärare henne i uppförande, men på ett utvecklingssamtal förändrades allt.

– På ett av mina sista utvecklingssamtal sa en lärare för första gången något positivt till mig. Hon sa att jag tycker att du borde gå på vårdlinjen för att du tar hand om alla. Tydligen hade jag redan då en stark känsla för människors utsatthet och orättvisor, berättar Lotta.

Lärarens ord följde med Lotta och hon sökte till vårdlinjen. Efter att ha arbetat som undersköterska i några år ville hon emellertid arbeta som något annat, men visste inte vad.

– Jag gjorde ett stort test med 300 frågor och resultatet skrek vård utan några andra alternativ. Då sökte jag till sjuksköterskeprogrammet.

Lära känna vårdtagarna

En kort tid arbetade Lotta för regionen, men trivdes inte. Istället har hon sökt sig till Helsingborgs stad.

– De vita arbetskläderna och det sterila tilltalar inte mig. Jag gillar mötet med människan och ser till att lära känna hyresgästerna här på Romares.

Tillsammans med sina två sjuksköterskekollegor Kerstin och Camilla tar Lotta hand om hyresgästerna på Romares stiftelses sju avdelningar. Hon tar blodprover, går rond med läkaren och arbetar mycket i grupp för att ge bästa möjliga vård och omsorg till de boende.

– Vi jobbar mycket i team kring våra vårdtagare. Sjuksköterskor, omvårdnadspersonal, sjukgymnast och arbetsterapeut. Tillsammans försöker vi skapa en god livsmiljö för de som bor här. Jag tycker det är jätteviktigt att alla hjälps åt oavsett profession, säger Lotta och påpekar att det också är viktigt att inte glömma alla andra som gör ett viktigt jobb, exempelvis kökspersonalen, vaktmästarna och boendets praktikanter.

De olika medarbetarna ser till att dela med sig av sina kunskaper och pratar om det som är svårt.

– Det här är en mjuk arbetsplats, här får man lov att göra fel och vi hjälps åt. Jag trivs jättebra här, säger Lotta.

På Romares stiftelse är medarbetare och hyresgäster som en stor familj. Här njuter Lucinda, Lotta, Ana-Maria och Lajos av lite sol tillsammans.
Vid avdelning fem sitter Lotta och hennes två sjuksköterskekollegor Kerstin och Camilla.
Utöver kunniga kollegor och trevliga vårdtagare gillar Lotta även den mysiga arbetsmiljön som Romares erbjuder. Det gamla huset har många vackra rum och en stor trädgård.
Avbryt
Du behöver logga in för att kunna lämna en kommentar.