”Måltiden är en viktig del av hela omsorgen”


Sara Nyberg arbetar som måltidsutvecklare på vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborg. Hon brinner för att skapa en helhetssyn kring måltiderna och grundade hashtaggen #MatÄrOmsorg just för att belysa matens viktiga del i hela omsorgen.

– Det är hela situationen som jag tittar på. Måltiden är en viktig del av omsorgen och det finns mycket man kan göra för att skapa en bra situation, menar Sara.

Maten inom vård- och omsorg i Helsingborg serveras lite olika på stadens vårdboenden, anpassat efter behov. En del serverar direkt på tallriken medan andra använder ett karottsystem där hyresgästerna är mer aktiva och tar mat själva. Sara menar att även om maten till största delen serveras upplagd på tallriken så kan man alltid erbjuda tillbehör som sås, lingon eller liknande vid sidan om. När personalen går runt och hjälper till under en måltid uppstår en kommunikation som ökar förståelsen för matsituationen. Det är också ett sätt för hyresgästerna att känna sig mer delaktiga.

– När hyresgästen får frågan om han eller hon vill ha extra sås eller lingon vid sidan om, ger det en beslutssituation och en känsla av medbestämmande. Det är en liten detalj som är viktig i hela sammanhanget, säger Sara.

Som måltidsutvecklare tar Sara hänsyn till många faktorer. Saker som matsvinn och livsmedelshygien är också en del av Saras uppdrag. Sara själv brinner lite extra för livsmedelshygien.

– Som vuxen läste jag livsmedelsteknik vid tekniska högskolan på Campus i Helsingborg och då väcktes intresset för livsmedelshygien. Efter utbildningen arbetade jag en tid på Anticimex med just de frågorna. Sedan har jag själv jobbat i kök och känner väl till hur viktig hygienen är. Vi ska ju servera säker mat. Det är viktigt, säger Sara.

Bästa maten är den som hamnar i magen

När det kommer till matsvinn så försöker Sara upplysa personalen och göra dem mer medvetna om hur mycket och vilken typ av mat som ofta blir över.

– Även här kan jag komma med tips om vad man ska tänka på när man serverar. För en person kan mättnadskänslan uppstå bara av att portionen är för stor på tallriken. Då får man tänka om och förbättra så att aptiten stimuleras.

Sara brukar säga att den bästa maten är den som hamnar i magen och då får man jobba utifrån det perspektivet.

– Vi kan hjälpa till och göra maten attraktiv så att den också hamnar där den ska, menar Sara.

#MatÄrOmsorg

Helsingborg stad har genomfört flera projekt för att förbättra matsituationen inom hela vård- och omsorgssektorn. Konceptet ”Smaka med alla sinnen” är ett exempel på det. Ett projekt som visade alla sinnenas betydelse för måltiden, som många ser som dagens höjdpunkt. I samband med detta skapade Sara Nyberg hashtaggen #MatÄrOmsorg som fick sitt genomslag då och som nu fortsätter att spridas på Instagram.

– Att se maten som en del av hela omsorgen och framför allt att låta måltiderna ta sin tid är så viktigt.

En tallrik från projektet ”Smaka med alla sinnen” där flera kockar gästspelade för att ge inspiration.
Sara Nyberg, måltidsutvecklaren som skapade hashtaggen #MatÄrOmsorg.
Avbryt
Du behöver logga in för att kunna lämna en kommentar.