”Man jobbar alltid ensam, men man känner sig aldrig ensam.”

Mariella Löndahl och Magnus Månsson jobbar som stödassistenter i SoL-teamet, en hemvårdsgrupp som möter personer med fysiska och psykiska funktionsnedsättningar som behöver stöd i vardagen. Magnus och Mariella trivs med att jobba nära kunderna och att få dela vardagens små och stora upplevelser med dem.

Mariella Löndahl och Magnus Månsson jobbar som stödassistenter i SoL-teamet.

SoL-teamet består av 24 medarbetare som är indelade i åtta grupper med tre medarbetare i varje grupp. De flesta är stödassistenter, några är stödpedagoger och några jobbar med planering av insatser. Teamet har växt väldigt mycket på kort tid, och har gått från att vara två medarbetare och ett fåtal kunder till att idag ha 125 kunder i åldern 18-65 år. De olika grupperna inom SoL-teamet har särskilda inriktningar, till exempel stöd till kunder som lider av psykisk ohälsa eller har en neuropsykiatrisk diagnos.

– Vi jobbar alla med pedagogiska insatser i kundernas hem, det kan vara allt från att hjälpa till med väckning till matlagning och handling. Vi gör ofta hembesök, men använder oss också av telefonsamtal och sms. Det kan vara en så enkel sak som att skicka ett sms med en påminnelse att kunden inte ska glömma att slänga soporna men det kan också vara att prata en stund i telefon för att kunden har behov av social samvaro, säger Mariella.

Försöker arbeta bort sig själva

SoL-teamets uppgift är att ge stöd utifrån bistånd enligt Socialtjänstlagen. Insatserna genomförs i kundens hem och syftar till att kunden ska bli så självständig som möjligt och få en fungerande vardag. Stödet anpassas tillsammans med kunden utifrån det bistånd som kunden har fått. På så sätt ökas kundens självbestämmande och delaktighet.

– Jag brukar säga att vi försöker arbeta bort oss själva, och att det mesta av vårt arbete görs med ”händerna på ryggen, eftersom målet är att kunderna ska bli så självständiga som möjligt. Sen är det såklart olika från kund till kund, hos vissa går det snabbt och för andra tar det lite längre tid. Vissa av våra kunder kommer alltid behöva ett visst stöd från oss medan andra kommer att kunna klara sig själva i framtiden, säger Magnus.

Magnus Månsson har jobbat i SoL-teamet sedan hösten 2020.

Brinner för att jobba med människor

Både Mariella och Magnus brinner för att jobba med människor, och att ge stöd till andra. Magnus, som har en bakgrund inom LSS, har jobbat i SoL-teamet i lite drygt sex månader.

– Jag gillar verkligen vårt arbetssätt, att jobba med pedagogik och att motivera kunderna. Det passar mig väldigt bra, och jag trivs verkligen i teamet.

Mariella började som sommarvikarie efter studenten från vård- och omsorgsprogrammet och jobbar sedan tre år i SoL-teamet.

– Jag gjorde min praktik här i trean på gymnasiet, det var så jag fick in en fot. Det var alltid ett naturligt val för mig att jobba med människor, och just detta sätt att arbeta trivs jag väldigt bra med.

Mariella Löndahl jobbade som sommarvikarie på SoL-teamet efter gymnasiet och fick sedan jobb som stödassistent.

Ger mycket men får mycket tillbaka

Arbetet är varierat och ingen dag är den andra lik. Även om arbetet hos kunderna är individuellt tycker Magnus och Mariella inte att det blir ensamt.

– Vi har ett väldigt tätt samarbete i teamet, så även man alltid jobbar ensam känner man sig aldrig ensam. Vi träffas ofta och delar med oss till varandra av det som har hänt under arbetsdagen och lyfter om det är något särskilt som är viktigt för alla att veta, säger Mariella.

Magnus och Mariella säger att det allra roligaste med arbetet är att se en kund utvecklas och göra framsteg. Det kan vara såväl stora händelser som små, vardagliga saker.

– När man märker att en kund har en dålig dag när man kommer dit, men när man går därifrån så är dagen bättre – då vet man att man gjort skillnad. Man ger mycket men man får mycket tillbaka, säger Magnus.

Nominerade till flera kvalitetsutmärkelser

För att lyckas bra i sitt arbete framhåller Mariella och Magnus ett antal egenskaper och kompetenser som de tror är viktiga att ha.

– Jag tror det viktigaste är att man är flexibel och kan anpassa sig efter kundens dagsform. Man måste vara beredd på ändrade planer, för det är kunden som bestämmer i slutändan, säger Mariella.

Magnus håller med och tillägger:

– Att kunna läsa av situationer och människor, både var för sig men också tillsammans, är viktigt. Det kan bli jättetokigt om man inte gör det.

SoL-teamet har nominerats till flera av stadens kvalitetsutmärkelser, och vann nyligen silver i kategorin ”årets arbetsplats”. På frågan om vad som gör deras arbetsplats så bra svarar Mariella och Magnus att de är en kompetent arbetsgrupp med gott rykte där alla är duktiga på olika saker och samarbetar väldigt bra.

– Det var smickrande att få priset. Vi är en stark arbetsgrupp med mycket bra sammanhållning. Det var något av det första jag märkte när jag började här, att alla är superhjälpsamma och bara vill väl, säger Magnus.