Med uppdrag att stoppa felaktiga utbetalningar

Cecilia Nybom Wallin är kriminologen som vill komma till rätta med felaktiga utbetalningar och i det större perspektivet stävja den organiserade brottsligheten. Som specialist på enheten för bidrag och kontroll på vård- och omsorgsförvaltningen ligger hon tillsammans med sina kollegor i bräschen för att upptäcka, utreda och stoppa välfärdsbrott.

Sedan i mars 2022 finns enheten bidrag och kontroll på vård- och omsorgsförvaltningen med uppdraget att upptäcka, utreda och stoppa felaktiga utbetalningar. Den första som anställdes och som var med och startade upp enheten är Cecilia Nybom Wallin. Hon har en bakgrund som kriminolog, med en kandidatexamen i kriminologi med inriktning på rättssociologi, och fastnade direkt när hon fick syn på jobbannonsen.

– Här fanns alla delar jag vill jobba med samlat i en och samma tjänst; att jobba med utredningar, ta fram rutiner och processer och även att få arbeta med utbildning. Det var också spännande att få vara med om en uppstart, säger Cecilia.

Bland de första initiativen på enheten var att skapa en öppen e-tjänst på Helsingborgs stads webbsida där alla kan skicka in tips om misstänkta felaktiga utbetalningar kopplat till vård och omsorg. Tipstjänsten vänder sig både till invånare och anställda i Helsingborgs stad och det går att tipsa helt anonymt. Alla tips är välkomna, små som stora.

– Vi ser hellre att man tipsar en gång för mycket, än en gång för lite. En liten uppgift kan vara en pusselbit som saknas i en större pågående utredning, säger Cecilia.

Helsingborg föregångare i arbetet

Det är inte helt vanligt att kommuner arbetar systematiskt och aktivt med att stoppa felaktiga utbetalningar, eller att man har en så kallad FUT-handläggare (FUT=felaktiga utbetalningar). Helsingborgs stad var tidigt ute med detta och har tillsammans med några andra kommuner kommit långt i arbetet.

– När jag i började omvärldsbevaka så upptäckte jag att det är få kommuner som systematiskt arbetar med detta, så vi är lite av föregångare. Med tiden har frågan blivit alltmer aktuell och idag är det många som pratar om välfärdsbrott och hur vi kan komma till rätta med det, säger Cecilia.

Eftersom arbetet är relativt nytt så finns det få rättsavgöranden som skapar en praxis. Det gör att nätverkandet med andra är en viktig del. En gång per år bjuder enheten in Skånes alla kommuner för att tillsammans diskutera välfärdsbrott inom vård och omsorg. Utvärderingar från dessa träffar visar att de är mycket uppskattade.

– Vi brukar samla runt 50 deltagare vid varje tillfälle, där vi diskuterar olika ämnen och bjuder in olika föreläsare från exempelvis Polisen eller Skatteverket. Vi vet att det finns oseriösa aktörer i flera kommuner runt om i Skåne och genom denna samverkan kan vi dela kunskap och tipsa varandra.

Robot som hjälp

Cecilia och hennes kollegor har i första skedet inriktat sig på att undersöka utbetalningar inom LSS och personlig assistans. Tillsammans med digitaliseringsavdelningen i Helsingborgs stad har de bland annat tagit fram en robot som kontrollerar att personliga assistenter får sin rätta dygns- och veckovila. Roboten upptäcker snabbt om någon jobbar för många timmar, vilket kan leda till felaktiga utbetalningar.

– I grund och botten handlar det om allas likhet inför lagen och att värna om våra skattemedel. Vi vill att rätt person ska få rätt stöd.

Systemet med utbetalningar baseras på tillit, men undersökningarna visar att där det finns ett pengaflöde, där finns det också brottslighet. Det framkommer även en bild av att välfärdsbrottsligheten faktiskt göder den organiserade brottsligheten.

– Brott mot vår välfärd är ju inte förenat med samma risker som exempelvis narkotikahandel är och vi vet att det förekommer att kriminella använder företag inom vård och omsorg som brottsverktyg. När vi upptäcker något som gör att polisen kan ta vid så att aktörer försvinner, då har vi gjort någonting bra, säger Cecilia.

Förutom att insatserna på enheten bidrag och kontroll bidrar till att rätt skattemedel hamnar i rätt händer, så påverkas i slutändan både personal och kunder till det bättre.

– När vi ser till att skattemedel inte hamnar i fel händer, kan det i slutändan innebära att våra undersköterskor får mer tid att ta hand om våra kunder.

Cecilia Nybom Wallin och hennes kollegor på enheten bidrag och kontroll ser till att rätt medel hamnar i rätta händer
Cecilia Nybom Wallin och hennes kollegor på enheten bidrag och kontroll ser till att rätt medel hamnar i rätta händer

FAKTA

Välfärdsbrotten har ökat de senaste åren och är idag den största inkomstkällan för den grovt organiserade brottsligheten. Välfärdsbrott beräknas kosta samhället omkring 15 miljarder kronor årligen (Ekonomistyrningsverket ESV 2022).

Siffror för vård och omsorg i Helsingborg 2022 – 2024

  • Totalt återkrav: 6 519 646 kronor
  • Fakturerade återkrav, ej överklagat eller avgjort i rätten: 3 023 119 kronor
  • Återbetalt: 1 353 119 kronor
  • Ej återbetalt: 1 670 000 kronor
  • Resterande ligger fortfarande för avgörande i rätten
  • Stoppat innan utbetalning: 1 663 118 kronor
  • Antal polisanmälningar: 36

Här kan du tipsa om misstänkt felaktiga utbetalningar!