– Min främsta uppgift är att skapa ett ”vi”.

Rätt in i hetluften. Den 4 januari 2024 började Johan Nilsson som ny enhetschef inom vård- och omsorgsförvaltningen. Han kom då till en helt ny organisation med nytt verksamhetsområde och som chef för en helt nybildad enhet: Sjuksköterskor särskilt boende söder (SSK säbo söder). En stor utmaning som han ändå såg fram emot.

Man med kort mörkt hår och mörk skäggstubb står utomhus framför en grön buske
Johan Nilsson, 34, enhetschef SSK säbo söder.

Johan är helt ny som chef och dessutom för en verksamhet som han inte har någon erfarenhet av. Genom att vara ödmjuk, tydlig och visa förtroende för sina medarbetare formar han nu sitt gäng.

– Jag sa det redan när jag började: ”det är ni som är experter på hur ni gör erat arbete”, säger Johan. Mitt bidrag blir istället att vara inlyssnande, skapa struktur och planera så att deras jobb flyter på. Min främsta uppgift är att skapa ett ”vi”. Vi måste jobba tillsammans för att vi ska få en attraktiv och hållbar arbetsmiljö för alla. Och vi har kommit en bit på vägen.

– Jag försöker göra alla delaktiga och vill jättegärna ha medarbetarnas åsikter och tankar om hur vi ska lösa olika saker.

Det nära ledarskapet en utmaning

Johan är chef för 45 sjuksköterskor som finns på elva olika adresser spridda över Helsingborgs stad, från Bergalidens vårdboende i norr till Borgvalla vårdboende i söder. För att lyckas har han ett nära samarbete med sina administratörer samt vårdboendecheferna som blir hans ögon och öron.

– Man kan inte vara på plats varje dag på varje boende, säger Johan. Så det är en utmaning att vara en närvarande chef i en geografiskt utspridd verksamhet med så många medarbetare. Jag missar mycket av den vardagliga kontakten men jag försöker vara på plats och vara tillgänglig både via mejl och telefon.

Man med kort mörkt hår och mörk skäggstubb ses stå och prata med en person som har ryggen mot kameran
Johan Nilsson försöker regelbundet vara ute på de olika vårdboendena i sitt område för att träffa både boendechefer och sina medarbetare.

För att få större möjligheter att kunna träffa alla regelbundet har han flyttat sitt kontor från Kungshult till Landskronavägen då det ligger närmare majoriteten av de boenden han har medarbetare på.

Valde sjukvården redan från början

Johan visste tidigt att det var i vården han ville arbeta.

– Från det jag var 15-16 år så jobbade jag extra på somrarna som transportör på sjukhuset, det vill säga jag körde bland annat sängliggande patienter mellan olika avdelningar. Med tiden så blev jag intresserad av akutsjukvården och tyckte den var spännande, så jag hängde ofta på akutmottagningen när jag själv hade lite att göra, säger han med ett skratt.

– Så när jag tagit studenten dröjde det bara ett halvår innan jag började läsa till sjuksköterska i Lund, det kändes helt rätt för mig. Och i januari 2012 tog jag sjuksköterskeexamen.

Efter anställningar inom både hemsjukvården, på vårdcentral och på akutmottagning tog Johan nästa steg och sökte sig till ambulansen.

Problemlösning en nyckelkompetens

Under sina år som ambulanssjuksköterska har han samlat på sig flera praktiska kompetenser som han har med sig i sitt nya jobb som chef. En viktig sådan är hur man löser problem.

– Jag har lärt mig att det alltid finns flera sätt att lösa saker på. Bara för att jag är chef sitter jag inte på alla lösningar. Men jag behöver fatta beslut om den lösning som jag tror blir bäst för tillfället, ibland den lösning som blir minst dålig. Det är inte så att det alltid blir rätt beslut. I de situationerna tycker jag det är viktigt att vara ödmjuk, reflektera och inse att ett annat beslut hade varit bättre, och lära sig av det.

Att vara chef har sina utmaningar

Efter åtta år på ambulansen kände Johan att det var dags att göra något nytt. Tankarna på att bli chef hade funnits länge och planen var att gå ledarutvecklingsprogrammet inom Region Skåne men så fick han upp ögonen för jobbet i Helsingborg.

– Dels kände jag att Helsingborgs stad är en attraktiv arbetsgivare och dels lät det erbjudande som gavs vid intervjun med handledare, chefsintroduktion och möjligheter till vidareutbildning väldigt bra. Sedan fanns det i och med omorganisationen utrymme att skapa min egen arbetsbeskrivning och chansen att sätta min egen roll. Det lockade mig, berättar Johan.

Man med kort mörkt hår och mörk skäggstubb står vid ett skrivbord bakom en datorskärm
En stor del av Johans arbete sker på kontoret på Landskronavägen.

Någon normal arbetsvecka för Johan finns inte. Det händer hela tiden olika saker i verksamheten som behöver tas om hand. Möten med arbetsgrupper, enhetschefer eller enskilda medarbetare varvas med anställningsintervjuer, bemanningsfrågor, planering, verksamhetsdialoger, administration, med mera.

– Jag kan sakna det kliniska sjukvårdsarbetet ibland. Främst mötet med olika personer och deras berättelser men även att ha nära kollegor. Att vara chef blir rätt ensamt emellanåt även om jag har mina chefskollegor och medarbetare. I mitt verksamhetsområde är jag dessutom ensam man. Det är ovant, inom ambulansen är det tvärtom. Sen tror jag att alla verksamheter mår bra av att innehålla personer i olika åldrar, av olika kön och bakgrund.

– Som ny chef i en verksamhet som jag inte har erfarenhet av är ödmjukhet i kombination med tydlighet det jag jobbar med mest. Även om jag är den som fattar besluten är det medarbetarna som är experterna och jag behöver dem för vi att kunna göra ett bra jobb tillsammans. Jag vill lyssna på och lära mig av dem. Och det känns som att det förhållningssättet har landat bra.

Långsiktig plan för förbättringar

I och med att enheten är ny finns det ett utrymme för att samordna och skapa gemensamma rutiner och arbetssätt inom sjukvårdsområdet.

– Det är ett långsiktigt arbete vi behöver göra, men jag ser att det behövs. Man gör bra saker men man gör olika så på sikt behöver vi utveckla och bli mer likriktade. Alla sjuksköterskor som vi anställer kanske behöver få samma introduktion, en mentor att vända sig till under det först året och andra saker. Vi har så mycket kompetens inom våra verksamheter som vi behöver ta till vara på bättre.

Energipåfyllning för att hålla i längden

Efter några månader som chef har Johan börjat hitta sin roll och medarbetarna har även lärt känna honom. Från att ha känt mycket stress i början över att hinna med allt som ska göras och svara på alla frågor har han nu landat i en bättre struktur och arbetssätt.

– Jag tycker jag är stresstålig och är väl heller ingen förvaltartyp utan vill vara med och utveckla. Det var också en anledning till att jag sökte den här tjänsten. Sen finns det så klart saker som kör ihop sig och som behöver lösas snabbt men där har jag numera hjälp av skickliga administratörer.

Men för att hitta en balans behöver man tanka energi. Här har Johan hittat källor både på och utanför jobbet.

– Jag blir väldig glad av medarbetare som tar egna initiativ och som är drivna. De diskussioner jag ofta har med medarbetare om olika saker vi kan förbättra ger mig energi.

På fritiden tränar han mycket, det är hans bästa strategi. Han springer några morgnar innan jobbet varje vecka för att vara påfylld innan telefonen börjar ringa.

– En ny erfarenhet är det här med att verkligen försöka vara ledig när jag är ledig. Att redan på lördagen inte börja stressa upp sig inför måndagen och mängden mejl i inkorgen. Den känslan har jag inte upplevt tidigare när jag var vanlig anställd. Men som chef blir du aldrig riktigt färdig utan det finns alltid något att göra.