Nytt kök arbetar nära hyresgästerna


Hyresgäster, personal, politiker och andra intresserade passade på att mingla och smaka på olika snittar när Omsorg i Helsingborg invigde sitt nya tillagningskök på Lundhagens vårdboende i Kattarp.

Vård- och omsorgsnämndens ordförande, Jonny Cato Hansson, invigde under torsdagen det nya köket på Lundhagens vårdboende.

– Vi satsar mycket på maten eftersom den är så viktig. Jag hoppas att många får ta del av maten som kommer att lagas här och att ni får fantastiska måltider framöver, sa han i sitt invigningstal.

Efter det politiska beslutet att bygga fler tillagningskök började planeringen av Lundhagens kök hösten 2016. Att det blev just Lundhagen beror bland annat på att det var praktiskt möjligt att bygga ett kök i befintliga lokaler.

– Lundhagen är ett av våra vårdboende med längst transportväg från köket på Kungshult. Med det nya köket slipper vi den långa transporten och kan erbjuda hyresgästerna närmare matlagning. Det har varit en lång startsträcka och det känns nästan overkligt att vi äntligen är i mål. Nu ska vi vrida på stekbordsknappen och det är väldigt roligt, säger Jenny Håkansson, MatOmsorgs kostchef.

Kök och matsal sammanbyggt

En stor vikt läggs på att laga det mesta av maten från grunden och matsedeln bygger till stor del på hyresgästernas önskemål.

– Det nya köket är det första som är sammanbyggt med en matsal. Det betyder att hyresgäster som vill och kan har möjlighet att äta sin middag i en gemensam matsal och kan därmed ha en direktkontakt med kockarna. Det öppnar upp för goda samtal och gemenskap, samt en stor möjlighet att påverka, berättar Jenny.

Lunch och kvällsmat

Här kommer Zandra Mattsson, Lars Kittel och Karl-Wilhelm Nilsson att laga lunch och kvällsmat som serveras både inom huset och till vårdboendet Tuvehagen i Ödåkra samt ett LSS-boende i Kattarp.

– Hyresgästerna kommer att märka av att det numera finns ett kök i huset. De kommer känna dofterna som sprider sig från köket och kanske höra lite köksljud så som slammer från grytorna. Vi vill få en nära kontakt med hyresgästerna och gå ut i matsalen och fråga vad de tycker om maten, vilken mat de önskar sig och lära oss vad de tycker om, berättar Zandra.

Snittar och bubbel

Efter en visning i det nya köket fick besökarna möjlighet att provsmaka olika snittar och desserter som kockarna dukat fram. Vid ett av borden i matsalen sitter Gunilla Klasson. Hon har en tallrik med olika sorters snittar framför sig.

– Det var väldigt gott, speciellt snitten med räkor. Om jag får önska mat sen vill jag ha spagetti och köttfärssås, det är det bästa jag vet, säger hon.

Måndagen den 3 september serverar kockarna sin första lunch. Då står skånsk kalops med kokt potatis och broccolibuketter på menyn.

Ingrid Berg, verksamhetschef för vårdboenden, Jonny Cato Hansson, ordförande i vård- och omsorgsnämnden och Richard Lundberg, ordförande i fastighetsnämnden.

Zandra Mattsson, Lars Kittel och Karl-Wilhelm Nilsson ska laga maten på Lundhagen.

Gunilla Klasson är hyresgäst på Lundhagen och ville gärna provsmaka olika snittar.