Olivia är rådgivare för personer med funktionsnedsättning

Möt Olivia Toremo som är Helsingborgs stads rådgivare för personer med funktionsnedsättning. Som rådgivare kan Olivia ge vägledning, råd och stöd till målgruppen, men även anhöriga är välkomna att ta kontakt för frågor om funktionsnedsättning.

Hej Olivia! Berätta lite om dig själv och din bakgrund.

– Jag är utbildad socionom och direkt efter min utbildning började jag arbeta som LSS-handläggare på vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborgs stad. Där jobbade jag fram till att jag blev rådgivare. Jag har alltid varit intresserad av rättigheter och brinner för målgruppen. För mig är det självklart att alla ska få leva ett självständigt och oberoende liv.

Vill du kort beskriva ditt uppdrag?

– Jag ger opartisk rådgivning för personer med funktionsnedsättning. Jag vänder mig till de som har en funktionsnedsättning, som är under 65 år och bor i Helsingborg. Jag ger råd, stöd och vägledning i frågor som kan röra hela livssituationen. Jag har tystnadsplikt och hanterar inga personuppgifter.

Mitt uppdrag är också att bidra till att personer med funktionsnedsättning känner sig delaktiga, har självbestämmande och upplever att de blir lyssnade på. Detta gör jag bland annat genom individuell rådgivning, men även genom informationsföreläsningar.

Vem kan vända sig till dig?

– Som sagt så är det personer som har eller misstänker sig ha en funktionsnedsättning. Den som tar kontakt med mig kan vara anonym och det kostar ingenting att vända sig till mig. Självklart är även anhöriga och närstående till personer med funktionsnedsättning välkomna att ta kontakt.

Den som vänder sig till mig behöver inte själv veta exakt vilken hjälp man behöver. Jag kan tillsammans med personen söka lösningar, hjälpa till med att lotsa eller informera om olika insatser, ersättningar eller bidrag.

Vilken hjälp kan du ge?

– Jag kan bland annat hjälpa till med att klargöra problem och vägleda till rätt myndighet eller verksamhet. Eftersom jag är opartisk och inte ett ombud så kan jag inte hjälpa till med att skriva en överklagan. Däremot kan jag hjälpa till att förklara innebörden av ett beslut och berätta om hur man kan överklaga.

Ibland kan det vara svårt att veta vad man är i behov av och jag kanske kan berätta om en insats som man inte tänkt på tidigare. Tanken är att jag ska vara en nyckelkontakt för personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga.

Vilka är de vanligaste frågor som du får?

– Den vanligaste frågan jag får som rådgivare är vilket stöd som finns generellt. Att någon beskriver sin livssituation och undrar vilken hjälp det finns att få. Det är både enskilda personer, föräldrar till barn som har en funktionsnedsättning eller annan närstående som önskar rådgivning.

Det kan också handla om personer som nyligen fått en diagnos som undrar över vilket stöd som finns, eller någon som vill säkerställa att man inte har missat något stöd man kan ha rätt till.

Sysselsättning och stöd efter gymnasiet är också en vanlig fråga. Då vill man veta vilka alternativ som finns efter avslutad skolgång, som till exempel studier, arbete eller annan typ av sysselsättning.

Hur kommer man i kontakt med dig?

– Det enklaste sättet är att ringa till Kontaktcenter på telefon 042-10 50 00. Då kan en kommunvägledare koppla samtalet vidare till mig. Skulle jag inte vara på plats så läggs ett ärende och då ringer jag upp så fort som möjligt. Man kan också ta kontakt med mig genom att fylla i ett formulär på Helsingborgs stads hemsida.

Den som har bokat ett möte med mig kan träffa mig personligen på Helsingborg kontaktcenter på Stortorget 17 i centrala Helsingborg. Det går också bra att ha telefonmöte, en mejlkonversation eller ett digitalt möte. Rådgivningen kan ske på lite olika sätt.

Mer information

Önskar du att Olivia Toremo kommer ut och ger en informationsföreläsning? Då är du varmt välkommen att ta kontakt.

Läs mer om Olivias roll och hitta alla kontaktvägar på Helsingborgs stads webbplats.