Oskars utveckling gav honom ett nytt liv

Att cykla ner till Fria bad och äta en glass, gå till affären eller att bara gå till gymmet för att träna kan kännas som självklara aktiviteter för alla, men så har det inte alltid varit för Oskar Dencker. Den medfödda funktionsnedsättningen gjorde detta helt omöjligt bara för några år sedan. Men tillsammans med personalen på Kometgatans LSS-boende har Oskar gått igenom en utveckling som i princip gett honom ett helt nytt liv.

En nöjd Oskar Dencker på middag hemma hos mamma Susan.

Oskar Dencker, 28, föddes med autism som upptäcktes i tidiga år. En funktionsnedsättning som gör att han inte kan uttrycka sig i tal och som stundom mynnat ut i ett utmanande beteende som lett till bekymmer för både Oskar själv och personalen runt omkring honom. För något år sedan flyttade Oskar in på Kometgatans LSS-boende. En flytt som skulle innebära en positiv förändring för Oskar. Redan från början anpassades boendet för att skapa en så lugn miljö som möjligt. Oskars lägenheten låg avskilt placerad med egen ingång och ett utrymme för personalen att landa i innan de gick in i lägenheten.

— Jag tror att boendemodellen i sig var ett stort steg i utvecklingen som gjorde att Oskar kunde slappna av mycket mer. Det gjorde det lättare att hålla avstånd till situationer som kunde bli utmanade, säger stödpedagog Anna Mossberg, en av de som arbetar närmst Oskar.

Även Kristina Sonko, arbetsterapeut i habiliteringsteamet, är inne på att själva boendeutformningen lade grunden till den positiva utvecklingen.

— När miljön stämmer får vi mindre konflikter. Då kommer vi mer nära och har rent pedagogiskt ett annat utgångsläge. Det är inte bara det ena eller det andra utan allt hänger ihop, menar Kristina Sonko.

Bemötande av utmanande beteende

Oskar är en inkännande person som läser av människor och som tydligt visar vilka han trivs med. När han omges med personal han tycker om och får vara delaktig i dagliga beslut skapar det en lugnare tillvaro. Personalen på Kometgatan har sedan Oskar kom dit arbetat med ett så kallat lågaffektivt bemötande, en arbetsmetod som skalar av saker som kan skapa konflikter.

— Arbetet med lågaffektivt bemötande har gett oss en större förståelse för att ett utmanande beteende inte är bundet till en person, utan att det kan bero på yttre omständigheter. Att det är något som går att jobba med till det bättre, har verkligen visat sig i detta fall, säger arbetsterapeut Kristina Sonko.

Stödassistent Pernilla Sjöholm tillsammans med Oskar Dencker.

En god spiral som lett till större frihet

Lugnet som skapats kring Oskar har gjort att man kan ta ut svängarna och numera är Oskar ofta ute på äventyr. En spa-resa till Ystad saltsjöbad, en tur med båtarna över Sundet och en tågresa till Malmö för att se Turning Torso är några spännande utflykter som förgyllt livet. Inte bara för Oskar själv, utan för släkt och vänner som med glädje följer äventyren som ofta delas på LSS-boendets Instagramkonto.

— Det är fantastiskt att följa Oskar och jag tror faktiskt att hela släkten följer honom på Instagram och gläds åt att se att han mår bra, säger mamma Susan Dencker.

Mamma Susan är lättad över att Oskar trivs så bra där han är idag och de har numera tät kontakt tack vare den digitala tekniken. De ses ofta genom videosamtal i surfplattan.

— När Oskar vill ringa till mig tar han fram mitt foto och visar för personalen som tar fram surfplattan och ringer upp. Det händer nog att vi ses en fyra fem kvällar i veckan och pratar om hur dagen har varit på vårt vis. Vi kommunicerar med teckenspråk och vinkar till varandra, berättat mamma Susan.

Surfplattan är ett värdefullt verktyg. Med den kan Oskar ringa upp mamma Susan, här tillsammans med stödassisten Susanne Ohlsson.

Även Oskars pappa, Hans Dencker, ser hur Oskar utvecklats till en mer harmonisk person.

— Det har ju varit en stegvis förbättring med mindre utåtagerande. De som har Oskar till vardags bemöter honom på hans villkor och ger honom större möjlighet att välja. Det är små vardagliga saker som gör att han känner sig mer delaktig. På ett sätt är det svårt att sätta pekfingret exakt vad som har gjort allt. En del säger att det också kan vara en mognad med åldern, men helt klart är att det blir en positiv spiral för alla, berättar pappa Hans.

Stödpedagogen Anna Mossberg lärde känna Oskar redan 2012 och menar att det är en helt annan person idag.

— Jag ska erkänna att jag kände en oro över hur den sista flytten skulle bli, men är glatt överraskad över hur bra det blev. Det en fantastisk skillnad. För en sex, sju år sedan hade jag inte trott att det var sant att vi som i somras kunde cykla ner till Fria bad och köpa glass, det hade jag inte ens kunnat föreställa mig, säger Anna.

Numera lever Oskar ett friare och mer aktiv liv. Här är Oskar ute på äventyr i naturen med stödassistent Linda Hall.

Fotnot: Alla fina bilder är tagna av personal på Kometgatans LSS-boende.