Som kock får Helena utlopp för sitt skapande

Helena Gryth arbetar som kock i tillagningsköket på Lundhagens vårdboende. Köket är det nyaste inom stadens vårdboenden och ett av fyra kök som drivs av MatOmsorg. Nästan all mat lagas på plats vilket gör att dofterna sprider sig i huset. – Jag uppskattar verkligen närheten till våra hyresgäster och möjligheten att direkt få höra vad de tycker om maten, säger Helena.


Vägen till att bli kock har inte varit helt rak för Helena. Efter årskurs nio sökte hon och kom in på restaurang- och storhushållslinjen men tackade nej till platsen. Hon hade ändrat sig och ville nu satsa på grafikeryrket istället.

– Jag jobbade som grafiker under flera år – det är själva skapandet som jag tycker om, vilket jag både fick utlopp för då, men även i mitt nuvarande arbete som kock, säger hon.

Intresset för matlagning har hon alltid haft med sig. Under uppväxten arbetade hennes styvpappa som kock, vilket har inspirerat henne.

– Han höll kurser i fransk matlagning. Dessutom jobbade han på ett ålderdomshem som det hette på den tiden. Jag jobbade också där ett tag efter nian innan jag kom in på min utbildning. Jag diskade och gjorde sallad, minns hon.

Lagar maten från grunden

Sedan drygt två år tillbaka lagar Helena mat till hyresgästerna på Lundhagens vårdboende i Kattarp. Därtill planerar hon matsedlar och beställer varor när köksansvarig inte är på plats. Oftast inleder hon dagen med att starta alla maskiner så som spisar, ugnar och grytor. Hon diskar också allt från kvällsmaten och förbereder det som inte är förberett dagen innan.

– Vi försöker alltid att ligga steget före för allt ska fungera så smidigt som möjligt. Det är inte mycket som vi köper färdigt, utan vi lagar det mesta av maten från grunden. Pannkakor kanske vi inte alltid hinner stå och vända, det blir ganska många om man ska ha några var, säger hon med ett leende.

Helena och hennes två kollegor lagar också mat till vårdboendet Tuvehagen i Ödåkra samt till ett LSS-boende i Kattarp.

– Vi lagar två måltider varje dag, ungefär 110 portioner till lunch och nästan lika många till kvällsmat. Varje våning eller avdelning på respektive boende ordnar själv med tillbehör till måltiderna samt frukost, mellanmål och kvällsfika, säger Helena.

Helena visar dagens efterrätt – en äppelpaj som hyresgästerna ska få njuta av.
Helena visar dagens efterrätt – en äppelpaj som hyresgästerna ska få njuta av.

Köket beställer så många ekologiska produkter som det går och uppfyller med gott mått stadens mål om att 40 procent av alla varor ska vara ekologiska.

– Allt går inte att få tag på och allt är heller inte rimligt att köpa ekologiskt, men vi köper så mycket ekologiskt som möjligt, allt från grönsaker och kött till kaffe, berättar Helena.

Vanligt med timbalkost

Förutom dagens rätt erbjuder köket alltid ett vegetariskt alternativ samt olika typer av specialkost. En stor del av rätterna lagas som timbalkost. Timbalkosten ges till personer med tugg- och sväljsvårigheter eftersom den är mjuk och slät utan småbitar. Att göra timbalkosten lik den vanliga kosten är något som Helena brinner för.

– Det är viktigt att timbalkosten ser aptitlig och attraktiv ut. Även om det finns färdig timbalkost att köpa, gör vi det allra mesta själva. Vi köper dock färdiga grönsakstimbaler eftersom de redan är så bra i både konsistens och smak. Jag har äntligen hittat ett eget recept på grönsakstimbaler som jag ska prova. Det är en utmaning med att få grönsaker att hålla formen eftersom dem är lite blöta i sig själv, berättar hon.

Timbalkosten ska efterlikna den vanliga kosten så långt det är möjligt.

Uppskattat möte med hyresgästerna

Köket på Lundhagen är placerat i anslutning till en gemensam matsal, där hyresgäster som vill och kan har möjlighet att äta sin middag i gemenskap med hyresgäster från andra flyglar. Här ges de också möjlighet att ha en direktkontakt med kockarna vilket öppnar upp för goda samtal och möjlighet att påverka.

– Jag längtar tills pandemin är över och matsalen kan vara ett ställe där våra hyresgäster äter en god måltid och har trevligt tillsammans igen. Jag ser också fram emot att besöka de olika flyglarna för att få återkoppling och tips och idéer. Trots pandemin har vi en bra kommunikation med avdelningarna och får till oss om vi behöver göra något annorlunda eller om något har varit bra. Det är bra med återkoppling – det gör att vi kan bli ännu bättre, säger Helena.

Traditionell husmanskost mest populärt

Kökets matsedlar som till stor del bygger på hyresgästernas önskemål återkommer med ungefär tio veckors mellanrum. Även om matsedlarna består av ungefär samma recept brukar Helena och hennes kollegor göra små justeringar för att få till lite variation.

– Ibland hittar jag nya recept som vi provar. Då är det extra viktigt att våra hyresgäster har möjlighet att berätta vad de tycker. För trots allt vill de ofta äta mat som de känner igen och är vana vid. Traditionell husmanskost fungerar bäst så som kalops, köttbullar, pannbiff och köttfärslimpa. Till det serverar vi såklart brunsås, potatis och goda tillbehör, berättar Helena.

Vill du veta mer om Matomsorg och se bilder från verksamheten? Följ gärna Matomsorg på Instagram, @matomsorghelsingborg