Sommarjobbet i hemvården blev Basels väg in i samhället
Basel Khalifa kom till Helsingborg som flykting från Syrien för fyra år sedan. Han bestämde sig snabbt för att skaffa ett jobb och lära sig svenska för att bli en del av samhället. Redan andra sommaren i Sverige fick Basel ett sommarvikariat inom hemvården.
– Första tiden var svår. När jag inte kunde kommunicera med omgivningen levde jag som i en bubbla. Det gjorde det svårt i skolan också, berättar Basel.
Jobbet i hemvården blev ett sätt att få träna på svenskan, både med personal och kunder.
– I början blev det en hel del missförstånd. Men efterhand blev jag tryggare i språket. Jag fick anpassa mitt tal till olika vårdtagare – till exempel att inte använda för långa meningar, tala i rätt tonläge och tala tydligt.
Basel tror starkt på att språket och jobb är en motorväg mot integration för nyanlända, men då behövs det tillfällen för att träna sig i att prata.
Kollegorna bidrar med trivsel och kunskap
Basel tycker att han fick ett bra bemötande redan första dan på sin arbetsplats, med rundvisning och introduktionssamtal.
– Jag tror att det är viktigt med upprepningar och regelbundenhet när man är ny. Erfarna kollegor som stöttar behövs också. Arbetslaget blir som en familj, stötar och täcker upp för varandra. Det skapar trygghet och långvariga relationer. Att ha kollegorna har varit till stor hjälp. Vi stöttar varandra men vi sporrar även varandra till utveckling. Tålamod och vilja behövs också som vikarie. Det är viktigt att kunna ta till sig både kritik och beröm, säger Basel.
Han har fått lära sig att arbetet i hemvården kräver fingertoppskänsla och lyhördhet.
– Det kan handla om att lägga märka till en detalj som är viktig för någon – till exempel att någon vill att nattlinnet ska luftas innan sänggåendet. Det är också viktigt att vara empatisk och personlig men inte privat, säger Basel.
Framtid inom vården
Hösten 2019 flyttade Basel till Stockholm för att studera till läkare. Så småningom tänker han specialisera sig på tumörsjukdomar.
– Det viktiga mänskliga bemötandet har jag fått genom mitt sommarjobb, det är något jag har nytta av i läkaryrket – till exempel att inte använda krångliga ord i onödan. I sommarjobbet har jag mött människor med allvarliga sjukdomar, så det känns viktigt att jobba med människor mellan liv och död, där skapas hoppet.
Helsingborg finns kvar i Basels liv även i framtiden.
– Om allt går enligt planerna tänker jag sommarjobba hemma i Helsingborg i sommar igen, säger Basel.
Vill du också jobba med vård och omsorg i sommar? Läs mer och ansök här.