Sommarvikarie Phatsayam: ”Jag vill gärna ge stöd till de som behöver hjälp”

Phatsayam Tosuksri är en av de som valt att sommarjobba inom vård och omsorg. Hon har arbetat under två somrar, både inom hemvården och på en daglig verksamhet. Här delar hon med sig av sina erfarenheter.


Phatsayam har utbildat sig till undersköterska och det var så hon kom in på att sommarjobba inom vård och omsorg. Under utbildningen hade hon praktik, vilket ledde till sommarvikariat. Efter Phatsayams första praktik, som var inom hemvården, blev hon erbjuden sommarjobb på samma område. Hon tackade ja direkt.

— Det var ett sommarjobb som gav så mycket glädje. Speciellt när vi från hemvården besökte ensamma personer. De blev så glada när vi kom och mötte oss med värmande leenden, säger Phatsayam.

Har alltid velat jobba med vård och omsorg

För Phatsayam har det länge varit en självklarhet att arbeta med vård och omsorg. Före utbildningen till undersköterska hade hon både arbetat som personlig assistent och inom hemservice. Phatsayam menar att jobbet inom vården ger energi. Hon blir både piggare och gladare av att ge stöd och hjälpa till.

— Det tog mig nio år att komma in på undersköterskeutbildningen men jag gav aldrig upp. Jag visste att jag skulle jobba med vård och omsorg. Jag är en person som älskar att hjälpa till, det gör jag överallt även om jag inte är på jobbet. Jag vill gärna ge stöd till de som behöver hjälp, säger Phatsayam.

Den andra sommaren fick hon vikariera som stödassistent på en daglig verksamhet. Ett jobb som hon känner är viktigt.

— Att arbeta inom vård och omsorg gör att man får ett annat perspektiv på livet. En del ser ner på personer som har en funktionsnedsättning, men det är så fel. De är hur underbara som helst. Alla är underbara, säger Phatsayam med ett leende.

Sommarjobbet på den dagliga verksamheten fick Phatsayam att hitta helt rätt. Numera har hon en tillsvidareanställning på Dalhems dagliga verksamhet.

— Det är min grej att jobba med personer med funktionsnedsättning. Det gläder mig att se de utföra aktiviteter som är deras sätt att bidra och arbeta i samhället. Att se att de inräknade och delaktiga och inte står utanför.

Därför ska man söka sommarjobb inom vård och omsorg

Tipset som Pahtsayam gärna vill dela med sig av är att man aldrig ska tveka att söka. Hon menar att ett sommarjobb inom vård och omsorg kan öppna nya dörrar och ge värdefulla erfarenheter. Det ger också kunskap som kan göra det lättare att hitta det man brinner för senare i arbetslivet. Samtidigt som man har kul på jobbet.

— Det är verkligen ett roligt jobb och man träffar människor hela tiden. Min syn på saker och ting har faktiskt förändrats jättemycket sedan jag började inom detta yrke. Just att se hur min hjälp kan få andra att klara av så mycket mer än de tror, det betyder hur mycket som helst, säger Phatsayam.

Är du också intresserad av att sommarjobba inom vård och omsorg? Ansök då här!