Sommarvikarien som inte räds att prova något nytt

När solen har stekt som mest har den stora frågan bland alla semesterlediga varit om de ska satsa på poolen eller havet. En som däremot har ägnat hela sommaren åt att gå till jobbet är Kyllan Ahlgren. Hon är en av alla värdefulla sommarvikarier inom äldreomsorgen som gör det möjligt för ordinarie personal att få sin efterlängtade semester.

Efter att ha jobbat 36 år på Televerket varav de sju sista i Kristianstad fick Kyllan nog av pendlandet och valde att sadla om.

– Jag sökte till assistentlinjen på Sundsgården och kommer börja där i augusti, berättar Kyllan.

I väntan på att studierna drar igång ville hon ha ett jobb så när hon såg på Facebook att Helsingborgs stad sökte sommarvikarier skickade hon in en anmälan. Efter intervju och test fick Kyllan jobb som vårdbiträde på Borgvalla vårdboende i Vallåkra.

– Jag jobbade några månader inom hemtjänsten när jag var 18 år, men det är mycket som har hänt sedan dess, säger Kyllan som numera har hunnit fylla 56 år.

Som ny på jobbet fick Kyllan gå bredvid de mer erfarna undersköterskorna och så småningom fick hon även delegering av sjuksköterskan så hon får ge hyresgästerna deras mediciner.

– Det var roligt när jag fick medicindelegering. Tidigare fick mina kollegor springa efter mig och ge medicinerna. Nu känns det som att jag gör jobbet fullt ut.

Ingen stress

För Kyllan är det viktigt att inte stressa när hon hjälper hyresgästerna på vårdboendet. Saker och ting får ta den tid det tar. Sedan kan det naturligtvis hända att någon till exempel larmar om hjälp när Kyllan och ett par av de andra hyresgästerna spelar Fia med knuff.

– Då får jag säga att jag kommer snart och vi tar en paus med spelet.

Kyllan gillar att det aldrig går att förutse hur en arbetsdag kommer se ut. Den ena dagen är inte den andra lik.

– Det händer alltid något och man känner verkligen att man behövs och gör nytta. Varje dag när jag går hem från jobbet mår jag gott inombords. Det jag gör betyder så mycket för de som bor på vårdboendet, förklarar hon och ler stort.

– Jag kommer nog sakna de boende när jag slutar och undra hur det går för dem, men jag är inte främmande för att jobba på vårdboende igen.

Kyllan rekommenderar alla i övre medelåldern att våga prova ett nytt jobb. Själv bytte hon från 36 år på Nummerupplysning till sommarjobb på Borgvalla vårdboende. I höst väntar studier.

Det blir mycket skratt och skämt när Kyllan jobbar. Något hyresgästen Birgit uppskattar.