Stölder av läkemedel leder till lex Maria-anmälan
Läkemedelsstölder har upptäckts genom rutinuppföljningar. En intern utredning inleddes omedelbart. Stölderna har polisanmälts och vård- och omsorgsförvaltningen har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som risk för allvarlig vårdskada och allvarlig vårdskada enligt lex Maria.
Stölderna rör läkemedel som omfattas av särskilda hanteringsrutiner. Den berörda verksamheten har vidtagit flera åtgärder för att säkerställa att liknande händelser inte ska kunna inträffa igen. Det handlar bland annat om förstärkta rutiner för läkemedelshantering, inköp av nya digitala läkemedelsskåp samt att personalen har fått genomgång av riktlinjer för läkemedel. Vård- och omsorgsförvaltningen har dessutom informerat aktörer inom hälsa- och sjukvårdsområdet, som behöver se över sina rutiner för att säkerställa den gemensamma processen.
För närvarande kan vi konstatera att patienterna har drabbats av utebliven smärtlindring.
– Vi ser mycket allvarligt på det inträffade. Läkemedelsstölder inom kommunal vård och omsorg i Sverige har blivit ett alltmer uppmärksammat problem, särskilt inom hemvård och äldreboenden. Det är ett ökande samhällsproblem och dessvärre inget unikt för oss. Vår högsta prioritet är att säkerställa trygg och säker vård för våra patienter, säger Titti Unosdotter, avdelningschef för äldreomsorgen på vård- och omsorgsförvaltningen.