Sysselsättningen på Öresundsboden betyder allt


Att skapa sina egna alster och att träffa kunder tycker Cecilia Osterman och Linda Westlund är något av det bästa med sysselsättningen på Öresundsboden, en hantverksbutik mitt i stan som också är en daglig verksamhet.

Cecilia Osterman och Linda Westlund deltar båda i  Öresundsbodens dagliga verksamhet sedan flera år tillbaka. Där arbetar deltagarna med hantverk; allt från att väva trasmattor till att rita på fri hand och måla  på kort, kassar och förkläden. Cecilia väver trasmattor, hon är inne på sin femte trasmatta nu.

– Vi får själva välja vad vi vill arbeta med, jag har valt trasmattor för att jag tycker det är roligt och spännande, säger Cecilia.

Linda trivs på Öresundsboden för att det är så bra arbetskamrater och har specialiserat sig på tryck och att montera kort.  Både Cecilia och Linda har också en annan arbetsuppgift som de verkligen uppskattar.

– Vi står i kassan också, det är roligt, för då träffar vi många kunder.

Att den dagliga verksamheten på Öresundsboden är väldigt viktig för dem, är något de båda återkommer till.

– Jag kan inte sitta hemma och göra ingenting, det är jättetråkigt och då får jag panik, därför är jobbet jätteviktigt för mig, berättar Linda.

– Jobbet betyder allt, att ha ett jobb att gå till och känna att man behövs, fyller Cecilia i.

En vanlig dag för Linda börjar klockan kvart över sex. Hon tycker om att gå upp tidigt för då slipper hon stressa. Dagen på Öresundsboden börjar klockan nio med en gemensam samling, innan var och en går till sina uppgifter. Halv fyra är arbetsdagen slut. Linda tycker om att hålla sig aktiv; på fritiden sjunger hon i kör och dansar. Hon gillar dansmusik och brukar dansa på Sundspärlan.

Cecilia tycker om att vara med sin pojkvän på fritiden. Honom träffade hon på en middag med dans i Lund. Hon tycker också om att vara med sin ledsagare Monica.

Cecilia och Linda bor i LSS-boenden, Linda på söder och Cecilia mitt i stan. De har egna lägenheter men det finns också gemensamt kök och vardagsrum.

– Det är bra för då kan man välja om man vill vara själv eller träffa andra, säger Cecilia.

Att väva trasmattor tycker Cecilia är roligt och spännande. Hon är inne på sin femte trasmatta nu.

Linda har specialiserat sig på tryck och visar upp några av kassarna som finns till försäljning på Öresundsboden.