Vårdinnovatörerna vill skapa förändring

I höstas lanserades ett unikt program för innovation i vården, och som första svenska kommun har Helsingborgs stad nu vårdinnovatörer ute i verksamheterna. Som vårdinnovatörer delar Rani Samuelsson, Gustav Backhans och Mikael Larsson sin tid mellan att arbeta som vårdbiträde och att designa lösningar utifrån verksamheternas behov.

Under sex månader är vårdinnovatörerna Rani, Gustav och Mikael på plats på ett vårdboende, inom hemvården och på ett LSS-boende.

– Vårt jobb går ut på att ta fram lösningar på verkliga problem eller behov genom att vara på plats i vården. Det kan vara till exempel nya produkter, tjänster eller rutiner, säger Gustav Backhans.

Vårdinnovatörerna har olika bakgrunder och utbildning, men de har en gemensam drivkraft – viljan att skapa förändring och hitta nya lösningar.

”Det är en sak att se det på pappret men när man ser det i verkligheten får man en annan förståelse”

Rani Samuelsson jobbar som vårdinnovatör med fokus på LSS.
Rani Samuelsson jobbar som vårdinnovatör med fokus på LSS.

Rani Samuelsson jobbar som vårdinnovatör med fokus på LSS och har sin arbetsplats på Kometgatan. Hon har en utbildning inom industridesign men har också läst kurser inom socialantropologi, grafisk design och hantverk. En stor nyfikenhet och intresse för att prova på nya koncept gjorde att Rani sökte jobbet som vårdinnovatör.

– När jag såg annonsen tyckte jag att tjänsten lät jätteintressant. Jag har själv tänkt många gånger att man borde kombinera olika sorters yrken i en och samma roll. Att göra det inom vård och omsorg kändes som ett jättespännande koncept, säger Rani.

Jobbar med projekt inom LSS

Rani har till stor del fokuserat på att designa lösningar för personalens behov, eftersom coronapandemin gjort att hon inte träffat så många boende och deltagare inom LSS.

– Jag har tagit fram ett armband som personalen använder för att öppna dörrar. Istället för att ha sin passeringsbricka i ett band runt halsen eller på en nyckelknippa har man den på ett armband. Det underlättar för personalen att ha båda händerna fria, särskilt om de möter en utåtagerande person.

På frågan om vad hon tar med sig från tiden som vårdinnovatör svarar Rani:

– Att vården är en så stor del av vårt samhälle, det är en maskin. Jag blev överraskad av hur många olika funktioner och personer i samhället som behöver vård. Det är en sak att se det på pappret men när man ser det i verkligheten får man en annan förståelse.

”En stor del av lönen i det här programmet är upplevelserna, det är en extrem version av design och vård.”

Gustav Backhans jobbar som vårdinnovatör med fokus på vårdboende.
Gustav Backhans jobbar som vårdinnovatör med fokus på vårdboende.

Gustav Backhans jobbar som vårdinnovatör med fokus på vårdboende och har sin arbetsplats på Åbrädden. Han är utbildad civilingenjör med inriktning design och produktutveckling och ville efter examen jobba med tjänstedesign inom offentlig sektor. Efter att ha fått tipset om att söka sig till Helsingborgs stad fick han jobb som vårdinnovatör, den första i sitt slag.

Kroppspråkskurs och distraktionsapp bland projekten

Gustavs fokus har varit att hitta lösningar och förbättringar inom äldreomsorgen, med fokus på vårdboende.

– Ett av mina projekt är en kroppsspråkskurs om hur man kommunicerar när man har skyddsutrustning på sig. Till exempel blir det viktigare med beteende, att komma nära och att verkligen säkerställa att personen man pratar med hör vad man säger. Ett annat projekt är en distraktionsapp som kan användas när man kollar blodtryck eller ger sprutor, eller i andra situationer när det är viktigt att personen är lugn. Här jobbar jag tillsammans med DV Media som tar fram filmer om lugnet i Helsingborg till appen.

Gustav har fått många nya erfarenheter och lärdomar från tiden som vårdinnovatör:

– Jag har fått ett helt nytt perspektiv på design, och en ny syn på vårdyrket. Jag har blivit många erfarenheter rikare som jag tar med mig. En stor del av lönen i det här programmet är upplevelserna, det är en extrem version av design och vård.

”Kundnära design är den bästa sortens design.”

Mikael Larsson jobbar som vårdinnovatör med fokus på hemvård.
Mikael Larsson jobbar som vårdinnovatör med fokus på hemvård.

Mikael Larsson jobbar som vårdinnovatör med fokus på hemvård. Han är utbildad industridesigner och har jobbat med möbeldesign i Norge i sju år, och även drivit eget företag. När han sökte sig tillbaka till sin hemstad Helsingborg hittade han jobbet som vårdinnovatör och sökte.

– Jag tyckte det lät som ett spännande och unikt arbetssätt. Kundnära design är den bästa sortens design. Jag gillar nya utmaningar och tankesätt och vården känns som ett område som behöver design och innovation.

Designar rullstol för hemmamiljön

Mikaels fokus har varit att hitta lösningar och förbättringar inom hemvården, och han har särskilt intresserat sig för rullstolen. Inte så konstigt kanske, med tanke på att han har en bakgrund som möbeldesigner och bland annat har jobbat på företaget som designar barnstolen Tripp Trapp.

– Det finns flera utmaningar inom hemvården, bland annat tror vi att fler personer kommer att vårdas hemma i framtiden vilket medför högre kostnader för staden. Personer som blir äldre har också högre krav på produkter och hjälpmedel, eftersom man inte vill att det ska kännas som att man befinner sig i en sjukhusmiljö. Därför behöver vi ta fram produkter och hjälpmedel som både är snygga och funktionella, samtidigt som de underlättar arbetet för hemvårdspersonalen.

Mikael tar med sig flera erfarenheter från tiden som vårdinnovatör:

– Både arbetssättet och projektet är mycket lärorikt. Att komma ny till en arbetsplats är alltid utmanande. Det har varit en brant inlärningskurva, men en väldigt givande sådan.