Blåbär kallas ofta superbäret – och det är inte för inte. Blåbärens härliga färg bidrar med fina antioxidanter, vitaminer och mineraler. Därför har blåbär en given plats i en hälsosam kost. Här tillsammans med havregryn i en spännande variant av en mjuk kaka.
Ät och njut!
Blåbärsrutor, 16–20 stycken
Du behöver:
5 dl havregryn
4,5 dl havremjölk
2 små mogna bananer
1 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2,5 dl blåbär
2 krm salt
1 tsk kardemumma
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Mosa bananen i bunken. Blanda i övriga ingredienser förutom blåbären.
Vänd till sist ner blåbären försiktigt i smeten.
Häll upp i en , cirka 20 x 15 centimeter.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35–40 minuter.
Låt svalna och förvara i kylen.
Serveringsförslag:
Servera gärna med vaniljkvarg eller vaniljsås.
Receptet är framtaget av vård- och omsorgsförvaltningens dietister 2025 – för att främja och sprida hälsosamma matvanor hos helsingborgarna.