Måltider i våra verksamheter


Som kund hos oss ska du kunna ställa höga krav på maten som serveras i våra verksamheter. Den ska vara god, näringsrik och bidra till en bra måltidssituation. Våra fyra kök lagar mat 365 dagar om året fördelat på middag och kvällsmat, vardag som helg. 

Mat och måltider är livsviktigt för oss alla, men för den som är i behov av omsorg är det av vikt att måltidssituationen utgör ett trevligt avbrott på dagen och tillfredsställer alla sinnen. Varje middag består av varmrätt och dessert. Kvällsmaten består av en lättare måltid.

Du kan välja

Varje vårdboende har möjlighet att skapa en ”önskevecka” där den gemensamma matsedeln baseras på hyresgästernas egna förslag på maträtter. Varje dag finns olika alternativ att välja mellan till middag och kvällsmat.

Mat efter säsong

Vårt år är indelat i årstider; och detta ska såklart även märkas på matsedlarnas innehåll genom att de utgår från råvarornas säsong och traditionen kring maträtterna. Det är viktigt att skapa en stor variation på utbudet i matsedeln, genom att blanda traditionell husmanskost med ”nya, moderna” rätter; för viljan och nyfikenheten för att prova på nya smaker försvinner inte med åldern.

Lika viktigt är det att uppmärksamma våra mattraditioner vid storhelger och välkända matdagar, samt göra skillnad på vardag och helg. Det förekommer även temaveckor under året, som ger tillfälle att göra något extra kring måltidsupplevelsen.

Mat ska lagas med omsorg

I alla köken lagar vi det mesta av maten från grunden. Vi gör mycket husmanskost, men försöker även införa moderna maträtter på menyn. Dessutom gör vi olika specialkoster som till exempel timbalkost, flytande kost och gelékost så att alla kunder ska få god mat som passar deras behov.

I köken arbetar både äldre och yngre personer från många delar av världen. Tillsammans har vi stor kunskap, erfarenhet och engagemang som gör att vi kan hitta och införa både moderna och traditionella maträtter på menyn.

Vi följer Helsingborg stads riktlinjer när det gäller ekologiska inköp samt information om ursprung på färsk fågel och kött, samt svarar gärna på frågor om innehåll i maten.

Mottagningsköken ger mångfald och variation

Maten levereras i mattransportskåp anpassade för både varm och kall mat. Mottagningsköken (som köken på respektive flygel kallas) står själva för tillbehör, måltidsdryck och grönsallad. De lagar även frukost, mellanmål och bakar till eftermiddagsfikat. Vissa av maträtterna lägger mottagningsköken en egen touch på, till exempel så serveras alltid någon form av smörgås, varm macka, pizza eller delikatessbricka som ”fredagsmys”; och dessa måltider lägger omsorgspersonalen själva upp. Flera av mottagningsköken kokar själva potatisen till måltiderna, och några kokar även pasta, ris, grönsaker till måltiderna samt steker ägg till pytt i panna.

Våra tillagningskök